In het eerste halfjaar van 2025 ging 3,5 procent van de bestedingen aan voedsel in de Nederlandse supermarkten naar producten met een biologisch keurmerk (820 miljoen euro). In de periode 2018 tot en met 2024 was dat gemiddeld 3,0 procent. Bij eieren is het aandeel biologische verkopen relatief het grootst, gevolgd door koffie en thee. […]
...
lees meer
De Rijksoverheid werkt op dit moment aan de doorontwikkeling van het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE). Het NPCE 2023-2030 zet in op een eerlijker speelveld voor circulair ondernemers: “Circulaire ondernemers kunnen nu vaak niet op prijs concurreren met lineaire producenten, zolang ze zelf voor de meerkosten van circulair ondernemen opdraaien. Daarom zijn maatregelen nodig om […]
...
lees meer
De iPhone 17 is officieel op de markt! De Air is echt de dunste iPhone tot nu toe. Slechts 5,6 millimeter dik en met z’n 165 gram ook nog eens superlicht. Dat ziet er niet alleen strak uit, het voelt ook prettig in je hand. Maar het dunne ontwerp is geen gimmick, er zitten bewuste […]
...
lees meer
De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) en het Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) – een gezamenlijk initiatief van het World Resources Institute (WRI) en de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) – hebben vandaag een baanbrekende samenwerking aangekondigd om hun bestaande portfolio’s van broeikasgasnormen te harmoniseren en gezamenlijk nieuwe normen te ontwikkelen voor de […]
...
lees meer
Onderzoekers van de TU Delft en de Nationale Universiteit van Singapore hebben batterijen naar een hoger niveau getild door apparaten te ontwerpen op basis van water die kunnen worden toegepast als praktische, duurzame en schaalbare oplossingen voor energieopslag met een hoog rendement. Kleine apparaten zoals medische sensoren, smartwatches en andere Internet of Things-tools moeten zo […]
...
lees meer
Ook in 2024 gaven Nederlandse consumenten meer uit aan duurzaam voedsel. De bestedingen stegen met ongeveer 4%, in lijn met de groei van de totale voedseluitgaven. Het aandeel van duurzaam voedsel bleef stabiel op 21% van alle uitgaven. De sterkste groei was zichtbaar bij producten met een biologisch of Fairtrade-keurmerk. Dat blijkt uit de nieuwe […]
...
lees meer
Vanavond, op dinsdag 9 september, vindt in Koninklijk Theater Tuschinski de wereldpremière plaats van de documentaire De Klimaatgeneraal en de Jongeren. De film vertelt het bijzondere verhaal van een onverwachte alliantie tussen voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en een groep jongeren die vastberaden zijn om klimaatverandering het hoofd te bieden. De documentaire is een […]
...
lees meer
De luchtvaart werkt hard aan verduurzaming. Duurzame vliegtuigbrandstoffen (sustainable aviation fuels, SAF) zijn hiervoor cruciaal. Gebrek aan afstemming tussen ketenpartijen en hoge kosten remmen vooralsnog de benodigde doorbraken om SAF grootschalig in te zetten. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport “Cacophony to Symphony: Successfully scaling sustainable aviation fuel” van PA Consulting (PA). Voor het rapport zijn bijna […]
...
lees meer
Vandaag start officieel de realisatie van De Nieuwe Post in het centrum van Arnhem. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf transformeert Heijmans het monumentale gebouw tot een toekomstbestendige, duurzame plek. Meer dan de helft van de toegepaste materialen is hergebruikt of biobased, waarvan een deel geoogst uit het bestaande pand zelf. Daarmee wordt De Nieuwe Post […]
...
lees meer
Minister Hermans stelt een Rijksregisseur energietransitie en aardwarmte aan. De komende maanden zal Geothermie Nederland haar namens de sector input geven voor maatregelen die tot versnelling van geothermie gaan leiden. Nel Aland is per direct gestart in deze nieuwe rol. Zij heeft brede ervaring binnen de overheid – waaronder als project Directeur-Generaal bij het ministerie […]
...
lees meer
Verstegen Spices & Sauces zet samen met Schevichoven Droogt en drie telers een belangrijke stap: de eerste Nederlandse regeneratieve kruidenketen is in ontwikkeling. Goed nieuws voor de bodem en de biodiversiteit, voor boeren die kiezen voor meer variatie in hun teeltplan én voor consumenten die uitkijken naar kruiden van Nederlandse bodem. Op donderdag 4 september […]
...
lees meer
Vorig jaar zomer gingen de subsidieregelingen ‘Samenwerking voor innovaties’ en ‘Kennis en informatie’ open. Verschillende bedrijven en organisaties hebben subsidie toegekend gekregen om bij te dragen aan de transitie naar een volhoudbare landbouw. De subsidieregelingen komen voort uit het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Provincie Zeeland helpt agrarische ondernemers met deze subsidie bij het verkrijgen en toepassen van […]
...
lees meer