De energietransitie verloopt helaas nog uiterst moeizaam. Projecten in de energietransitie gaan samen met veel opstart- en technologierisico’s. Waardeketens bestaan nog niet, materialen zijn schaars en vergunningverlening verloopt stroef. Dat zorgt voor terughoudendheid onder investeerders. Zij zien een wankele Jengatoren waar ze hun vingers niet aan durven te branden.

Vroeger was het simpel. Je bouwde een tankstation en de diesel plukte je later wel ergens vandaan. Investeren gaf relatieve zekerheid. Deze vlieger gaat voor de energietransitie helaas niet op. Het comfort voor investeerders ontbreekt namelijk. Veel technologieën zijn nieuw, er is nog weinig kennis en nieuwe waardeketens vragen om complexere contractvormen. Kortom, de energietransitie loopt op allerlei manieren nog achter de feiten aan.

Progressieve visie

Met het beschuldigende vingertje naar de investeerders wijzen, is niet helemaal fair. De wil is er namelijk wel, maar het afbreukrisico lijkt nog te groot. Veel investeerders zitten nog te veel vast op hun veilige eilandje. Begrijpelijk gezien hun verantwoordelijkheden, maar op deze manier komt de energietransitie te langzaam van de grond. Een progressieve visie én een beetje durf zijn noodzakelijk, want de wereld verandert sneller dan bestaande investeringsvisies kunnen bijhouden. We moeten af van het eilandjes-denken. Willen we de energietransitie écht een boost geven, dan moeten we samen die Jengatoren verstevigen.

Sustainable Aviation Fuels

Als je voor de energietransitie een typische S-curve uittekent, bevinden we ons nu onderin. Door intensiever samen te werken, kunnen investeerders die lijn omhoogstuwen. Ze moeten samen investeren, kennis delen en partnerships aangaan, bijvoorbeeld met scale-ups die zich toespitsen op duurzame energie. Hiermee zetten investeerders in eerste instantie misschien een stapje achteruit, maar ze halen dit later ruimschoots in door er drie vooruit te zetten.

De energietransitie biedt genoeg kansen die op het eerste oog risicovol lijken, maar op de langere termijn helemaal niet zo spannend zijn. Voor dit soort kansen is het belangrijk om marktontwikkelingen nauwlettend te volgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Sustainable Aviation Fuels. Nieuwe wetgeving schrijft voor dat luchtvaartmaatschappijen beschikbare brandstoffen moeten opkopen. Door deze nieuwe wetgeving kan je elke druppel duurzame vliegtuigbrandstof straks moeiteloos verkopen. Een gouden kans voor investeerders.

Een collectieve oproep

Kijken we naar zonne- en windenergie, dan zien we een vergelijkbare trend. Aanvankelijk durfden maar weinigen op die trein te springen, maar vandaag de dag zijn deze energiebronnen niet meer weg te denken. Bovendien zijn zonne- en windenergie voor exploitanten ook financieel aantrekkelijk gebleken. Investeren in de energietransitie is dus minder spannend dan het lijkt. Laat ik daarom afsluiten met een aanmoedigende, collectieve oproep: wie lijmen de Jengatoren stevig vast?

Maarten Wessels, Associate Director Investor Advisory bij Arup