Impact Radio

Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In het radioprogramma Impact luister je naar leiders en duurzaamheidsexperts over hun visie en aanpak op de businessimpact. Hoe voorkom je negatieve impact op de samenleving? Hoe creëer je positieve impact? En hoe neem je de hele organisatie hierin mee? Impact Radio richt zich op managers, ondernemers en professionals die geloven in een positieve impact op vraagstukken als energie, voeding, eenzaamheid en biodiversiteit. Met gasten in de studio, telefonische interviews en de laatste inzichten uit wetenschap in vogelvlucht. Impact Radio wordt gepresenteerd door Glenn van der Burg. Het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen is mediapartner van Impact Radio verzorgt in de maandelijkse uitzending de rubriek ‘Impact Update’ waarbij Folkert van der Molen een overzicht geeft van actueel nieuws op het gebied van duurzaamheid/MVO en bedrijfsleven.

De uitzendingen:

 

Maandelijkse uitzendingen

Mei 2020

Circulaire Economie in de praktijk: Hoe verwerk je 1,7 miljoen matrassen per jaar?

Een aantal jaar geleden was de Circulaire Economie nog een totaal nieuw begrip. Ondertussen hoor en lees je er dagelijks over. Maar papier is geduldig, in de praktijk moet het nog gebeuren! Hoe zorg je dat je de cirkel rondom een product sluit? Dat doe je niet alleen. Sterker nog, daar moet je met een flink aantal partijen samenwerken. Welke voorbeelden zijn er al? Hoe doe je dat? Wat zijn de do’s en don’ts? En wat kunnen we leren van de praktijk? In de studio zijn Meinderdjan Botman, Managing Director Commercial Waste Nederland bij Renewi en Nanne Fioole, Managing Director van Retour Matras.

Deze aflevering maken we in samenwerking met Renewi.

April 2020

Is de Coronacrisis een omslag naar een duurzame economie?

Met de Coronacrisis wordt de economie hardhandig op pauze gezet. Gaan we straks weer verder op de oude wijze of is dit het moment om de verduurzaming van de economie te versnellen? In deze aflevering van Impact gaat Glenn van der Burg in gesprek met twee schrijvers van een opiniestuk over dit onderwerp. Maria van de Heijden is bestuurder van MVO Nederland. Ze roept op tot lef bij het kabinet om ook daadkracht te tonen op het gebied van de verduurzaming van de economie. Lector Frans Melissen zou graag een versnelling zien, maar vreest een terugkeer naar het oude. Folkert van der Molen van duurzaam-ondernemen.nl verzorgt een update van het laatste duurzaamheidsnieuws.

Maart 2020

Never waste a good crisis

De coronacrisis heeft ook een grote impact op onze economie. De horeca is dicht, we reizen nauwelijks meer en alle events zijn afgelast. Het lijkt wel alsof de economie op pauze is gezet. Welke kansen biedt om deze uitzonderlijke situatie om onze economie en financiele sector te verduurzamen? Moeten er duurzaamheidseisen gesteld worden aan de bedrijven die steun van de overheid krijgen? Welke weeffouten en ontwerpmissers in het systeem moeten we nu oplossen? Moeten we de globalisering gedeeltelijk terugdraaien en meer lokaal produceren? Hoe vernieuwen we tijdens de coronacrisis onze economie? We gaan er over in gesprek met: Mark Sanders, universitair hoofddocent internationale macro-economie bij de Universiteit Utrecht; Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab; Karen Maas, bijzonder hoogleraar Accounting en duurzaamheid aan de Open Universiteit en wetenschappelijk directeur van Impact Centre Erasmus; en aan de telefoon is Klaas van Egmond, hoogleraar geo-wetenschappen Universiteit Utrecht.

Februari 2020

Op zoek naar innovaties in de nieuwe economie

Wat is de Nieuwe Economie en welke innovaties zorgen ervoor dat wij daar gaan komen? Presentator Glenn van der Burg gaat op het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland op onderzoek uit. Hij spreekt ondermeer duurzaamheidsiconen Ruud Koornstra, Prof. Jacqueline Cramer, Prof. Jan Jonker. Maar ook veel duurzame ondernemers als Harm Jansen van Kinti Koffie, Tewodros Dechasse van schoenenproducent Dechasse.world, Edo Peet van Bruil en Marianne van Keep van Verstegen Spices. En natuurlijk spreken we met Maria van der Heijden, bestuurder van MVO Nederland.

Januari 2020

Wat is de maatschappelijke waarde van ondernemers?

Overal hoor je de vraag om je heen in organisaties: Wat is onze Impact? Of hoe verbetert dat onze positieve impact? In dit programma gaan we daarom in gesprek met leiders van organisaties over hun uitdagingen en aanpak. Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Sterker nog het zijn de businessmodellen van de toekomst. We vragen voorbeeldige organisaties en experts naar hun inzichten uit de wetenschap en de praktijk. Hoe gaan zij om met de Sustainable Development Goals, de spanning tussen lange en korte termijn resultaten, tussen people, planet en profit? Impact: het programma over MVO, Duurzaamheid, Circulaire Economie en natuurlijk Impact.

Het doel van een bedrijf is geld verdienen en ondernemers worden gedreven door meer geld verdienen. Een eenzijdig beeld van bedrijven en zeker van MKB bedrijven. Tenminste dat vindt MKB Nederland. Natuurlijk zorgen bedrijven voor omzet, winst en arbeidsplaatsen, maar bedrijven doen zoveel meer. Het MKB zorgt voor veel maatschappelijk waarde, voor impact. Daar hoor je nooit iemand over, daar wordt nooit onderzoek naar gedaan en daar wordt door de politiek geen beleid op gevoerd. Dus dat moet anders. In deze aflevering van Impact praten we over de maatschappelijke waarde van het MKB met: Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland, Jose Komin, directeur van IJSKOUD (koeltechniek) en Jacqueline Scheidsbach, Director Impact Centre Erasmus. Aan de telefoon is ook nog Jan Verbeeten van PLUS Verbeeten.

September 2019

In deze aflevering van Impact Radio: Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs een oproep gedaan om meer te experimenteren met Social Impact Bonds. Dit is een manier voor een overheid om sociale resultaten in te kopen, in plaats van activiteiten die een dienstverlener biedt. De dienstverlener wordt gefinancierd door een investeerder. De investeerder krijg uitbetaald als resultaten worden behaald. Hoe staat het met de Social Impact Bonds? Welke voorbeelden zijn er al? Moeten we het eigenlijk wel stimuleren? In deze aflevering van Impact: Ruben Koekoek, oprichter van Social Finance NL en Carly Relou van Impact Centre Erasmus.

Juni 2019

In deze aflevering van Impact Radio: Carly Relou en Annette van Waning van Impact Centre Erasmus over de aanpak van Impact. Ook is Rogier Joosten, ontwikkelaar van gebouwen en gebieden bij Studio R. over de ontwikkeling van The Greenhouse in Utrecht in de studio. Tot slotte is ook Iris van de Akker van ABN AMRO te gast. We praten met haar over PaaS ofwel Product as a Service.

Mei 2019

Deze keer staat centraal: de Management Scope Corporate Impact Index. Welke onderneming heeft de grootste maatschappelijke impact van Nederland? De Management Scope Corporate Impact Index speelt in op de verschuiving naar een langetermijnvisie op maatschappelijke waardecreatie. Maar, waarom is er opnieuw een nieuwe index nodig? Hoe wordt er gemeten? Wat willen de initiatiefnemers bereiken? In de studio Karen Maas en Jacqueline Scheidsbach van het Impact Centre Erasmus. We bellen ook nog met Philip Willems, hoofdredacteur van Management Scope en Hans Nooter, senior adviseur MVO bij Alliander.

April 2019

In deze eerste aflevering zijn professor Karen Maas, Academic Director van het Impact Centre Erasmus en bijzonder hoogleraar Accounting & Sustainability aan de Open Universiteit, en Annette van Waning van Impact Centre Erasmus te gast. We zijn bijzonder blij met het Impact Centre Erasmus als partner van dit programma, zodat we de kennis van het centrum en de praktijkcases kunnen delen.

Interviews MVO-/duurzaamheidsmanagers

Simon Braaksma, Senior Director van het Corporate Sustainability Office van Philips

 

 

Babs Dijkshoorn, Sustainability Manager bij NN Group

 

 

 

 

 

Tjeerd Krumpelman, Global head of advisory, reporting & engagement / Group Sustainability ABN AMRO

Annechien ten Brink, Sustainability manager a.s.r.

 

Interview Jerôme de la Chambre, Manager Sustainability bij Landal GreenParks

Interview Hanneke van de Vijfeijke, Country Sustainability manager bij Ikea Nederland

 

Interview Marianne van Keep, Director of Sustainability van Verstegen Spices & Sauces

Interview Carola Wijdoogen, voormalig directeur Duurzaam ondernemen bij NS

 

 

 

 

Interview Stephanie Mathas, MVO Manager RAI Amsterdam

 

 

 

 

 

Interview Koen Eising, CSR Director bij Alliander