Als je nu iets nodig hebt, dan koop je het meestal. Je bezit dan het product en na gebruik gooi je het weg. Het afval wordt gerecycled of verbrand. In de circulaire economie blijft de producent verantwoordelijk voor het product. Jij betaalt niet meer voor het bezit, maar voor het gebruik. Denk maar aan een deelauto.

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn, met als gevolgen minder afhankelijk zijn van andere landen, zo’n 50% CO2 reductie en miljarden euro’s besparing. Hoe staat het ervoor met de transitie naar die circulaire economie? Wat gebeurt er nu al en wat is er nodig voor de versnelling?

Glenn van der Burg ging er deze aflevering van Impact Radio over in gesprek met Lotte Holvast, Program Manager bij Platform for Accelerating the Circular Economy (PACE); Erica Ording, Technology Lead Sustainable Packaging bij FrieslandCampina; Martine Roza, Taakveldcoördinator Visie, Innovatie & Kennis voor de Circulaire Economie bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; en Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC).