In de haven van Amsterdam is onlangs een schip uit Brazilië aangekomen met aan boord een van de grootste soja-ladingen ooit. Het megaschip de Pacific South vervoerde 100 duizend ton soja; de inhoud staat gelijk aan ruim 3.000 vrachtwagens. De exacte herkomst van de soja is onbekend. Dit is volgens WWF juist het probleem omdat veel van de Braziliaanse soja is gerelateerd aan ontbossing. Samen met andere natuur- en milieuorganisaties roept WWF de Europese Unie op om snel met sterke wetgeving te komen die natuur wereldwijd beschermt.

Op dit moment worden in de Europese Unie geen duurzaamheidseisen gesteld aan de herkomst van dit soort ladingen. Wereldwijd is de EU een van de topimporteurs van soja en palmolie uit landbouwgebieden waarvoor vaak bos is platgebrand. Samen zijn de EU-lidstaten verantwoordelijk voor 36 procent van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing.

Grootste importeur van soja

Nederland heeft, als grootste importeur en doorvoerhaven van soja binnen Europa, een belangrijke verantwoordelijkheid om ontbossing te stoppen. Van alle soja wordt 90 procent gebruikt voor veevoer. De overige 10 procent gaat grotendeels naar technische toepassingen in de vorm van oliën en biodiesel en voor een klein deel naar soja voor menselijke consumptie.

Sarah Doornbos, soja-expert van WWF: “De lading uit de Pacific South kan in feite overal vandaan komen. Deels zal die waarschijnlijk afkomstig zijn uit het Atlantisch Regenwoud, uit gebieden die al langer geleden ontbost zijn. Maar het zou heel goed kunnen dat ook een deel uit de Cerrado komt, de kwetsbare tropische savanne in Brazilië waar op dit moment heel veel ontbost wordt.”

Een deel van de lading zal in Nederland worden verwerkt tot onder meer veevoer; veel wordt doorgevoerd naar andere Europese landen, met name Duitsland.

Sterke bossenwet

De Europese Commissie start in augustus met een zogeheten publieksconsultatie over een bossenwet. Alle Europeanen mogen zich dan uitspreken over het belang van die wet en wat in die wet moet komen.

WWF start samen met zo’n 50 Europese natuur- en mensenrechtenorganisaties de campagne Together4Forests om druk te zetten op de Europese Unie om snel met sterke wetgeving te komen zodat iedereen zeker weet dat er niet langer producten op de Europese markt verhandeld worden waarvoor recent ontbost is.

Foto: WNF