GroenLinks, D66, Partij voor de dieren (PvdD) en BoerBurgerBeweging (BBB)  hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Bord vol ontbossing’ van afgelopen donderdag. In die uitzending is te zien hoe ‘foute’ soja toch terecht komt in duurzaam veevoer.  

Kamerleden Teunissen (PvdD) en Van der Lee (GroenLinks) willen van demissionaire ministers Schouten (Landbouw) en De Bruin (Buitenlandse Handel) onder andere weten wat zij ervan vinden dat de sojaketen niet transparant is, als het gaat om de herkomst van soja in de veevoerketen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Supermarkten en voedselleveranciers claimen dat alle soja die gebruikt wordt voor diervoer een duurzaamheidskeurmerk heeft. Maar uit onderzoek dat Zembla deed in samenwerking met Greenpeace, Milieudefensie en Aidenvironment, blijkt dat Nederlandse supermarkten vlees en zuivel van dieren verkopen die gevoerd worden met Braziliaanse soja, die geproduceerd wordt met behulp van ontbossing, landroof en corruptie.

Teunissen en Van der Lee willen dan ook dat de ministers zich, net als het Wereld Natuur Fonds (WNF), uitspreken over de certificering rondom duurzame soja. Het WNF, een van de initiatiefnemers van het soja keurmerk Round Table of Responsible Soy (RTRS), zei in Zembla niet langer vertrouwen in het label te hebben. “We hebben gezien dat die certificering niet heeft gewerkt om ontbossing tegen te gaan.”

De twee Kamerleden schrijven in Kamervragen ook over het pleidooi voor een Nationale en tevens Europese wet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Die wet zou bedrijven verplichten om schendingen van mensen­- en arbeidsrechten en schade aan milieu, biodiversiteit en klimaat in internationale ketens te voorkomen.

‘Geen soja meer uit ontboste gebieden voor veevoer in Nederland’

Ook Tjeerd de Groot van D66 diende Kamervragen in. Hij vindt het tegengaan van ontbossing “van het grootste belang in de aanpak van de wereldwijde klimaatverandering en het tegengaan van biodiversiteitsverlies”. Het D66-Kamerlid is van mening dat Nederland als de grootste soja-importeur van de EU een belangrijke rol te spelen heeft.

De Groot is dan ook van mening dat de berichtgeving van Zembla “de nut en noodzaak verder benadrukt van een transitie naar een kringlooplandbouw, waarin er geen soja meer uit ontboste gebieden hoeft te worden gehaald voor het veevoer in Nederland”. Hij vraagt minister Schouten of ze bereid is om het concept van kringlooplandbouw nogmaals op de agenda te plaatsen in Europa.

Volgens De Groot doen Nederland en Nederlandse (veevoer)bedrijven op dit moment onvoldoende om de wereldwijde ontbossing door sojaproductie tegen te gaan. Hij wil weten welke stappen Schouten gaat zetten om als Nederland wél voldoende actie te ondernemen.

Caroline van der Plas (BBB) heeft ook Kamervragen over de kwestie gesteld. Zij vraagt minister Schouten juist uit te spreken “dat geen enkel systeem perfect is” maar dat ze “trots is op de Nederlandse diervoedersector dat zij via deze gecertificeerde soja-inkoop een voorbeeld voor de wereld vormen.”

Partij voor de Dieren vroeg dinsdag een Kamerdebat aan over de uitzending van Zembla. Een kleine meerderheid stemde tegen (PVV, VVD, D66, Christen-Unie, CDA en de Groep van Haga). Het onderwerp wordt waarschijnlijk donderdag meegenomen in een debat over internationaal verantwoord maatschappelijk ondernemen.