Bijeenkomst ‘Minder milieudruk door circulaire keuzes’

Wanneer

14/12/2022    
16:30 - 18:00

Waar

Utrecht Community (UCo)
2de Daalsedijk 6a, Utrecht, 3551 EJ
Utrecht Community (UCo)
Bijeenkomst 'Minder milieudruk door circulaire keuzes'

‘Spullen’ zijn verantwoordelijk voor zo’n 11% van de CO2-uitstoot van een Nederlands huishouden. De milieudruk, waaronder de CO2-uitstoot, is gedurende de hele levenscyclus van spullen aanzienlijk. In deze bijeenkomst, georganiseerd door de VVM, gaan we in gesprek over mogelijkheden voor bedrijven en overheden om dit deel van de klimaatimpact van huishoudens te verkleinen. Ook gaan we in op de vraag hoe consumenten gemakkelijker circulaire keuzes kunnen maken.

Aniek Ivens van Milieu Centraal trapt de middag af met een presentatie van haar analyse over de klimaatimpact van spullen en de mogelijke besparing als consumenten meer circulaire keuzes zouden maken. Vervolgens gaan we in op het aanzetten tot gedragsverandering: hoe kunnen we consumenten verleiden om ook echt minder en tweedehands spullen te kopen en meer te lenen, delen en ruilen? Moeten we inzetten op grote stappen door een kleine groep die wil veranderen, of kleine stappen die iedereen kan zetten? Welke rol kan de overheid hierin spelen? Tot slot onderzoeken we de rol van circulaire ambachtscentra: zijn zij de sleutel tot een oplossing?

Milieu Centraal zal dilemma’s en oplossingen schetsen. Daarna volgt een interactieve paneldiscussie met gedragswetenschapper Eva van den Broek (Behavioural Insights Nederland), Stefan van der Wal (Rijkswaterstaat/Vang) en Maarten van Dongen (Natuur en Milieu Overijssel/Circulaire Ambachtscentrum Zwolle).

Doelgroep: beleidsmakers, gemeenteambtenaren, adviseurs, communicatieadviseurs, VVM-leden

Aanmelden via de VVM-website https://www.vvm.info/activiteit/minder-milieudruk-door-circulaire-keuzes

Kaart wordt geladen...