Masterclass “Ciirculaire Economie: kansen, uitdagingen en oplossingen”

Wanneer

04/10/2018    
15:30 - 20:30

Waar

C-Beta
Rijnlanderweg 916, Hoofddorp, Noord-Holland, 2132 MN
Masterclass "Ciirculaire Economie: kansen, uitdagingen en oplossingen"

Op 4 oktober 2018 organiseert het ESAA Executive Program CSR een masterclass over Circulaire Economie. In deze tijd waarin grondstoffen schaarser worden en moeilijker te winnen zijn én onze afvalberg blijft groeien, is de omschakeling naar een circulaire economie essentieel. In een circulaire economie worden producten en grondstoffen maximaal hergebruikt en wordt vernietiging van waarde geminimaliseerd. Dit in tegenstelling tot een zogenaamde lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.

Bedrijven staan hedendaags voor een grote uitdaging; hoe maken we de transitie naar een circulaire economie. Voor een succesvolle transitie moeten bedrijven op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen met bijbehorende waarde proposities en verdienmodellen.

De circulaire economie biedt veel kansen voor bedrijven: innovatie, slimmer (her)gebruik van grondstoffen, afval reductie en ketensamenwerking. Tegelijkertijd staan bedrijven ook voor veel uitdagingen om de transformatie van lineaire naar circulair vorm te geven: het drastisch aanpassen van productontwerp en/of materiaalkeuze, herinrichten van de interne organisatie, het maken van nieuwe afspraken met leveranciers en het vinden van investeerders. Welke kansen biedt de circulaire economie aan uw organisatie? Waar zit de kansen voor circulariteit, bijvoorbeeld in de input, het product zelf of het gebruik van het product? Welke transitie, zowel op bedrijfsniveau, sector of systeem, is nodig om dit te realiseren? Welke dilemma’s komen hierbij kijken en welke oplossingen heeft u voorhanden? Wat zijn Best Practices en wat kunt u daarvan leren?

Programma:

15.30 uur – Ontvangst

16.00 uur – Opening door Karen Maas

16.15 uur – Guido Braam
Macro uitdagingen en oplossingen, trends, waar staat Nederland en rol van het bedrijfsleven

17.15 uur – Dionne Ewen
Hoe kunnen bedrijven invulling geven aan circulaire economie. Welke businessmodellen zijn er en wat zijn de pro’s en con’s?

18.15 uur – Eenvoudige maaltijd

19.00 uur – Aart Roos
Waar loop je als bedrijf die zich inzet voor circulaire economie tegenaan? Waar liggen de kansen en wat zijn de uitdagingen?
Vanuit de praktijkcase van Auping neemt Aart Roos de deelnemers mee in de praktijk.

20.00 uur – Vragen en afsluiting Karen Maas

20.30 uur – Einde Masterclass met aansluitend een borrel

Prijs: € 495 ( € 345 voor CSR Alumni) incl. maaltijd en het boek Route Circulair

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar vandenbergh@ese.eur.nl

Kaart wordt geladen...