Schriftelijk interview met Cargill woordvoerder: Emiel van Dijk, Managing Director van Cocoa & Chocolate Europe and West Africa bij Cargill

Met de afronding van twee baanbrekende duurzaamheidsprojecten versterkt Cargill de lang bestaande rol van Nederland als wereldwijd knooppunt voor duurzamere cacaologistiek. Verschillende investeringen vernieuwen de manier waarop cacao wordt getransporteerd, verwerkt en van stroom wordt voorzien: van de haven van Amsterdam tot het heerlijke eindproduct. De nieuwe investeringen bestaan uit een slimme biomassaketel en een volledig geautomatiseerd zonne-energiemagazijn, die een cruciale stap vormen in de ontwikkeling van een circulaire, koolstofarme cacaoketen. Deze lokale ontwikkelingen ondersteunen Cargill’s bredere streven om de uitstoot in de toeleveringsketen tegen 2030 met 30% per ton verkocht product te verminderen.

Kunt u toelichten hoe deze investeringen de duurzaamheid versterken binnen uw cacaotoeleveringsketen, en waarom dat zo belangrijk is?

Deze investeringen is een fundamentele verschuiving in hoe wij denken over toeleveringsketen-infrastructuur. We hebben systemen gebouwd die niet alleen de cacao transporteren, maar daarnaast nadrukkelijk óók emissies reduceren, afval hergebruiken en actief bijdragen aan decarbonisatiedoelstellingen.

In Nederland bijvoorbeeld reist cacao nu van de haven naar onze fabriek in Zaandam met ’s werelds eerste volledig elektrische duwboten, bewust aangedreven door windenergie via ons partnerschap met Vattenfall’s Windpark Hanze. We hebben ook geïnvesteerd in een biomassaketel in Amsterdam die draait op cacaoschillen die vrijkomen tijdens de verwerking. Samen met Windpark Hanze bereikt de CO₂-emissiereductie meer dan 31.000 ton per jaar – wat een reductie van onze Zaandam site CO₂-emissies tot wel 90% oplevert.

Dit zijn geen op zichzelf staande projecten. Ze maken deel uit van een groter investeringsplan dat duurzaamheid integreert in elke fase van de cacaoreis: van zonne-energie gedreven basisproductie in het land van oorsprong, tot BIO LNG-transport en semi-geautomatiseerde opslag in Europa. Het gaat erom dat we de cacaosector toekomstbestendig maken, terwijl we ook per direct al echte klimaatimpact leveren.

Het zijn tijden van hoge cacaoprijzen geweest. Hoe staat de marktdynamiek er nu voor volgens u?

Inderdaad, de cacaoprijzen zijn de afgelopen maanden naar recordhoogtes gestegen, als gevolg van tegenvallende oogsten, een toename van gewasziekten en klimaat gerelateerde problemen in de landen van herkomst. Op een moment dat cacaoprijzen in de schijnwerpers staan, helpt het investeren in operationele efficiëntie en het reduceren van energierisico’s – zoals door biomassa en hernieuwbaar-aangedreven infrastructuur – ook om kosten verder in de keten te stabiliseren. Het gaat niet alleen om reageren op de prijzen van vandaag, maar om het voorbereiden van het systeem op een vaker onvoorspelbare toekomst.

Cargill werkt duidelijk hard om wereldwijde cacaotoeleveringsketens duurzamer te maken. Denkt u dat de industrie als geheel genoeg doet om te bewegen richting circulair afvalhergebruik, hernieuwbaar transport en schone energie?

Er is een groeiend bewustzijn dat duurzaamheid ingebouwd moet worden in het kernontwerp van de toeleveringsketen – vooral bij cacao, omdat dit product zowel energie- als transportintensief is. Circulariteit en schone energie zijn essentieel om dat te bereiken. Bij Cargill hebben we geïnvesteerd in het omzetten van cacaoschillen in brandstof, het reduceren van wegwerpverpakkingen door ISO tank-transport, en het vervoeren van het product met elektrische boten en biobrandstof-vrachtwagens. Maar dit soort inspanningen moeten opgeschaald worden door de hele industrie.

We moeten ook realistisch zijn. Bewegen richting zero waste en hernieuwbare energie is niet altijd eenvoudig, vooral in regio’s waar de infrastructuur nog in ontwikkeling is. Daarom is samenwerking cruciaal – tussen bedrijven, overheden, logistiek-aanbieders en energiepartners. Hoe meer we lessen delen en samen de lat hoger leggen, hoe sneller we in onze industrie de transitie zullen maken.

Kunt u meer vertellen over Cargill’s bredere klimaatdoelen, inclusief het reduceren van operationele emissies met 10% tegen 2025? Hoe onderstrepen deze inspanningen uw rol bij het vormgeven van een meer veerkrachtig, verantwoord wereldwijd voedselsysteem?

Klimaatverandering en voedselzekerheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naarmate weerpatronen verschuiven en extreme gebeurtenissen frequenter worden, wordt het globale voedselsysteem op nieuwe manieren getest. Hoewel het al veerkrachtig is gebleken, zal verdere vooruitgang afhangen van inspanningen om zowel emissies te reduceren als ook onze structurele flexibiliteit en creativiteit om onze systemen steeds weer aan te passen.

Bij Cargill pakken we dit soort uitdagingen steeds vaker gewoon heel concreet. Door ons werk over de hele wereld en dus zeer wijde partnerschappen, komen we tot heel praktische, commercieel haalbare oplossingen die emissies écht verlagen, duurzamer werken ondersteunen en zo het wereldwijde voedselsysteem duurzaam versterken.

Op dit soort manieren heeft Cargill vanaf 2023 de emissies van onze operaties al met 15,8% gereduceerd. Daarmee hebben we onze doelstelling om onze absolute operationele broeikasgasemissies met 10% tegen 2025 te reduceren overtroffen. We willen jaar op jaar voortbouwen op zo’n manier.