Hoe kunnen we landbouw productiviteit verhogen terwijl we biodiversiteit versterken en klimaatverandering zo veel mogelijk tegengaan? Het Rotterdamse familiebedrijf in kruiden en specerijen, Verstegen Spices & Sauces, gaat in Indonesië aan de slag om hier antwoord op te krijgen door het aanleggen van duurzame voedselbossen. 

Verstegen legt de focus op nog beter zorgen voor de kruiden- en specerijenketen waarin we actief zijn. Het doel hiervan is de kwaliteit van onze kruiden en specerijen verder te verbeteren. Verstegen gaat dit realiseren door te investeren in een voedselbos. Het duurzame boslandbouwsysteem, welke in Indonesië op het eiland Bangka wordt toegepast, heet officieel ‘regenerative agroforestry’. Deze methode zorgt voor variatie in het landschap, maar ook voor betere bodemkwaliteit en diversiteit in flora en fauna. Agroforestry levert de boer meer stabiliteit in inkomen en spreiding van bedrijfsrisico’s en is een vorm van klimaatneutraal ondernemen.

Tussen de witte peper groeit gember en kurkuma

Agroforestry stimuleert het introduceren van verschillende gewassen op een perceel. De gewassen worden in verschillende lagen geplant. De onderste laag bestaat uit onder andere gember en kurkuma. De middelste laag bevat struiken met specerijen, zoals witte peper maar ook bessen en vruchten. De bovenste laag bestaat uit bomen met onder andere fruit en noten. Deze methode van landbouw levert meer biodiversiteit, hogere rendementen voor boeren, gezondere planten, een betere oogstkwaliteit en een betere bodemgesteldheid. Daarnaast draagt het bij aan CO2-opname en zijn pesticiden en/of meststoffen overbodig. Door meerdere soorten kruiden en specerijen, zoals peper, kurkuma en gember, te verbouwen, heeft de boer een gelijkmatiger inkomen van hetzelfde stuk land.

reNature ontwerpt witte peper voedselbos

Verstegen is hiervoor een samenwerking met reNature gestart. reNature is een Nederlandse stichting die boeren internationaal ondersteunt bij het overstappen op ‘regenerative agroforestry’. Verstegen wil samen met reNature deze agroforestry techniek verder verspreiden om zo de wereldvoedselproductie te verbeteren. reNature en Verstegen werken samen met boeren aan een proeflocatie om de technieken zelf toe te passen. Hiervoor worden lokale agroforestry experts gevraagd workshops te geven aan de boeren, de lokale community en een groep reNature vrijwilligers.

De volgende stap in een groter plan

Verstegen staat voor duurzaam ondernemerschap en dit kleinschalige project in Bangka is daar een goed voorbeeld van. Verstegen is al jaren actief op het gebied van milieu vanuit een diep respect voor onze omgeving. Zo zijn alle voor de hand liggende én minder vanzelfsprekende maatregelen ingesloten in de organisatie en vastgelegd in het MVO-beleid. Verstegen wil alle interne processen in 2020 CO2 neutraal hebben. Door landbouwgrond te hervormen en voedselproductie te verduurzamen, dragen Verstegen en reNature bij aan een betere wereld, klaar voor de volgende generatie. Wil je meer informatie over dit project? Klik hier!