In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn, zo stelt de Nederlandse overheid, om bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Dat wil zeggen dat alle grondstoffen worden hergebruikt, waardoor afval niet meer bestaat. Het probleem is echter dat veel bedrijven dit nu al graag willen, maar dat dit door wetgeving niet kan.

Als een bedrijf circulair wil zijn, kan dat zelf zijn afval hergebruiken, of een ander bedrijf kan dat gebruiken. Een chocoladefabriek heeft bijvoorbeeld na het maken van chocoladerepen cacaoschillen over. Die schillen krijgen al gauw het etiket afval. Daarmee gaan er extra regels gelden voor de bedrijven. Als een ander bedrijf daar iets van wil maken, heeft dat bijvoorbeeld een vergunning nodig om het te mogen ontvangen. De huidige regelgeving beperkt dus het circulair worden.

Dit is niet alleen een probleem in Nederland. Bedrijven in heel Europa lopen tegen deze regels aan. In 2050 moet dit hele continent klimaatneutraal en circulair zijn. Maar daar zijn we nog lang niet, door de ouderwetse wetgeving. De Nederlandse overheid zou zich daarom in Europa hard moeten blijven maken voor het aanpassen en moderniseren hiervan.

Het is heel belangrijk dat restproducten die kunnen worden hergebruikt niet meer het label afval krijgen, zodat ze niet meer onder de afvalwetgeving vallen. Met de huidige regelgeving hebben bedrijven nog een hele lange weg te gaan en zo wordt het een enorme opgave om de klimaatdoelen voor 2050 te behalen.

Valérie van ‘t Lam, advocaat gespecialiseerd in omgevingsrecht en milieurecht, Stibbe