Vandaag lanceert tech startup Eevery in Nederland. Het online Duurzaamheid en ESG-Verbeterplatform ondersteunt mkb-bedrijven met het verbeteren van hun duurzame bedrijfsvoering. De focus is gericht op het inzichtelijk maken en dan verbeteren van milieu- en sociale prestaties en het ondernemingsbestuur, de zogeheten ESG-criteria. Juist mkb-bedrijven missen vaak de tools om deze ESG-gegevens in kaart te brengen en een verbeterprogramma in te voeren. Dit terwijl de roep om verbetering en verantwoording bij hen ook toeneemt.

Eevery wil hét duurzaamheidsplatform voor Nederlandse mkb-bedrijven worden. Deze sector behelst zo’n 2 miljoen bedrijven die net als de grote ondernemingen steeds vaker vragen krijgen – van leveranciers, distributeurs en klanten – over hun duurzaamheid en specifiek hun ESG-criteria. MKB Nederland stelt in haar jaarbericht van 2021 dat duurzame groei in lijn met ESG-criteria nodig is voor de continuïteit en langetermijn waardecreatie van elk mkb-bedrijf. Tegelijkertijd is deze rubricering bij het midden- en klein bedrijf vaak onbekend. “De transitie naar duurzaamheid van de kleine en middelgrote bedrijven is ontzettend belangrijk,” aldus Marielle van Gorp, CEO van Eevery. “Samen vertegenwoordigen zij 90% van alle bedrijven en 50% van de werkgelegenheid. Ze zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de zakelijke CO2-uitstoot in Nederland.” Waar voor grote bedrijven meerdere partijen tools aanbieden om ESG-gegevens in beeld te brengen en te verbeteren, ontbreken deze voor de kleintjes. Dat is waar Eevery hulp biedt. Het bedrijf wil de grote groep mkb’ers helpen laagdrempelige stappen richting een duurzamere bedrijfsvoering te zetten en zo ondersteunen in hun gezamenlijke bijdrage aan een betere wereld.

Interactief platform voor toekomstgerichte ondernemers

Via het Eevery platform kunnen mkb-bedrijven vanaf vandaag voor minder dan 900 euro per jaar hun ESG-status aan de hand van de ESG-criteria in kaart brengen om vast te stellen waar ze staan, de ‘nulmeting’. Laagdrempelig en toegesneden op het MKB zijn hierbij de kernbegrippen. De scores en praktische verbeterpunten worden vervolgens binnen de online omgeving gepresenteerd en kunnen het hele jaar door worden aangevuld en bijgewerkt. Het platform helpt de bedrijven met het implementeren van verbeterpunten door praktische hulpmiddelen aan te bieden om die positieve veranderingen door te voeren. Uiteindelijk kunnen de behaalde resultaten en de jaarlijkse voortgang gecommuniceerd worden met een rapport naar alle stakeholders van het mkb-bedrijf.

ESG: duurzaam ondernemen voor bedrijf en planeet

De ESG-criteria richten zich op het milieu, de sociale- en de bestuurlijke structuur van een bedrijf. Kortgezegd neemt een bedrijf dat aan de ESG-criteria voldoet naast winst ook zijn invloed op de maatschappij en de aarde mee in de beleidsstrategie. Hierdoor wordt duurzaam ondernemen praktisch mogelijk. Onderzoek wijst uit dat het van belang is voor de structurele winstgevendheid van een bedrijf om waarde te creëren voor alle belanghebbenden – werknemers, klanten, leveranciers en de samenleving en het milieu in het algemeen. Banken en investeerders nemen de ESG-criteria steeds meer mee in hun besluitvorming rondom financieringsmogelijkheden. Bovendien sluiten werkzoekenden in toenemende mate aan bij een bedrijf dat aantoonbaar duurzaam onderneemt. Van Gorp: “Het gaat dus niet alleen over de toekomst van de maatschappij en onze planeet, maar ook zeker over de toekomst van het bedrijf.”