Graag deel ik met jullie mijn ervaringen als freelance programmamanager duurzaamheid voor NOC*NSF .

Mijn opdracht? Het creëren van de duurzaamheidsstrategie en het aanjagen van duurzaamheid in de sport. Gedurende 1,5 jaar heb ik in nauwe samenwerking met diverse stakeholders van binnen en buiten de organisatie een doordachte strategie ontwikkeld. Een strategie die overigens verankerd ligt in het overkoepelende beleid, de Sportagenda 2032.

Een strategie is één ding, maar vervolgens de organisatie meekrijgen in deze verandering, dat is natuurlijk net zo belangrijk. En altijd een uitdaging! Voor NOC*NSF verzorgde ik diverse presentaties en workshops met de afdelingen. Dit resulteerde in concrete acties op afdelingsniveau en bracht langzaam een omslag in duurzaam denken op gang. Het begin is er, maar er moet ook zeker nog veel gebeuren. De continue afstemming met communicatie – en de (nog te lanceren) interne ‘duurzaamheidswand’ – dienden ervoor om het bewustzijn binnen de organisatie verder te bevorderen. Een georganiseerde avond met de technisch directeuren bood daarnaast de gelegenheid om gesprekken te voeren over duurzaamheid in de topsport, waarbij we gezamenlijk de noodzakelijke vervolgstappen bespraken.

Een ander belangrijk aspect in mijn werk was het uitvoeren van een footprintmeting ondersteund door Climate Neutral Group en het rapporteren hierover conform het Sports For Climate Action Framework van de United Nations. Immers, meten is weten. De footprintmeting gaf inzicht, en diende als basis voor verdere verbetering om de ecologische voetafdruk van onze eigen werkorganisatie te verminderen. Mobiliteit bleek de grootste hotspot. Via een uitgebreide vragenlijst onder medewerkers verzamelde we vervolgens waardevolle inzichten om het mobiliteitsbeleid verder te actualiseren – en daarmee onze negatieve voetafdruk te verkleinen.

In trotse samenwerking met het Ministerie I&W en de KNVB Campus zijn we op het gebied van duurzame mobiliteit in de sport een aantal concrete projecten opgestart. Een onderzoek van Arcadis gaf ons inzicht over de uitstoot in de sport van reisbewegingen, kwartaalmetingen van Kantar bieden (nog steeds) inzicht in de vervoersbewegingen in de sport. We hebben verschillende pilots gelanceerd, zoals het meten van vervoersbewegingen bij twee sportbonden in samenwerking met Sweco en het stimuleren van samen rijden naar o.a. sportevenementen met Slinger. En een grootschalige sportbrede samen rijden campagne staat in de startblokken, to be continued!

Een mooi programma ontstond vanuit de samenwerking met de TU Delft. Samen ontwikkelden we een uniek educatieprogramma voor leiders in de sport. Welke overigens deze maand van start zal gaan!

Trots kijk ik terug op de afgelopen 1,5 jaar. Ik heb mijn groene voetafdruk op de sport achtergelaten. Laten we samen de volgende stap zetten naar een duurzamere toekomst in de sport!

Marleen Wielemaker, Program Sustainability Manager NOC*NSF