Henk van Luijk Lezing 2019: Werelddoelen bepalen de opdracht

Wanneer

22/05/2019    
00:00

Waar

Nyenrode Business Universiteit
Straatweg 25, Breukelen, 3621 BG
Henk van Luijk Lezing 2019: Werelddoelen bepalen de opdracht

MVO Nederland, Nyenrode Business Universiteit en VNO-NCW organiseren voor de 9e keer op rij de Henk van Luijk Lezing. De lezing is in 2010 geïntroduceerd ter nagedachtenis van professor Henk van Luijk, de nestor van de Nederlandse bedrijfsethiek. Dit jaar staat de lezing in het teken van de welbekende Sustainable Development Goals (SDGs) en onderzoeken we wat de oriëntatie van het bedrijfsleven op de Werelddoelen betekent vanuit de bedrijfsethiek.

‘VAN BUITEN NAAR BINNEN’

In 2015 stelden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties 17 Werelddoelen op die ervoor moeten zorgen dat de wereld in 2030 een eerlijke, gezonde en veilige plek is om te leven. Voor iedereen.

Steeds vaker worden duurzaamheidsdoelstellingen door bedrijven ‘van buiten naar binnen’ opgesteld. Als bedrijfsdoelstellingen voor duurzaamheid afgeleid zijn van externe doelen, zoals de klimaatafspraken uit Parijs of de Sustainable Development Goals van de VN, weet je immers of de lat hoog genoeg ligt om een duurzamere economie dichterbij te brengen. Deze externe doelstellingen kunnen gebaseerd zijn op berekeningen van de draagkracht van de planeet. Denk bijvoorbeeld aan het carbon-budget, de maximale hoeveelheid CO2 die de atmosfeer nog kan hebben voordat de aarde meer dan twee graden opwarmt. Verder gooien op wereldschaal de zeventien SDG’s hoge ogen. De SDG’s zijn nauwkeurig geformuleerd en bij ieder doel horen duidelijke maatstaven voor succes.

SDG’S BEZIEN VANUIT DE BEDRIJFSETHIEK

Tijdens deze editie van de Henk van Luijklezing onderzoeken we wat de oriëntatie van het bedrijfsleven op de Werelddoelen betekent vanuit de bedrijfsethiek. In het denken van Henk van Luijk staat de participatieve ethiek van bedrijven centraal. Bedrijfsethiek betekent in zijn ogen dat bedrijven een vrijwillige verplichting aanvaarden om bij te dragen aan maatschappelijke waarden en idealen. Niet omdat het wettelijk verplicht wordt gesteld, maar omdat het een morele verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven is om een bijdrage te leven aan de samenleving. Henk van Luijk probeerde altijd om de uitgangspunten van de markt, het recht en ethiek bij elkaar te brengen: ‘omdat het loont, omdat het moet en omdat het hoort’.

De sprekers gaan in op vragen als Wat betekenen de algemeen erkende Werelddoelen voor bedrijven? Welke kansen biedt dit waardengedreven ondernemers en social enterprises? Hoe kunnen bedrijven hun morele verantwoordelijkheid nemen, in relatie tot de krachten van de markten en de vereisten van wet- en regelgeving? Hoe kan ieder bedrijf concreet in kaart brengen of het zijn fair share doet op het gebied van belangrijke maatschappelijke uitdagingen?

AANMELDEN

De lezing is bedoeld voor relaties en partners van MVO Nederland, Nyenrode Business Universiteit en VNO-NCW, alsmede voor geïnteresseerden in de onderwerpen bedrijfsethiek, verantwoord ondernemen en duurzaamheid.
Partners ontvangen binnenkort een uitnodiging. Geen partner van MVO Nederland? Word partner!

SPREKERS

De sprekers gaan in op vragen als: Wat betekenen de werelddoelen voor bedrijven? Welke kansen biedt dit waardegedreven ondernemers en social enterprises? Hoe kunnen bedrijven hun morele verantwoordelijkheid nemen, in relatie tot de krachten van de markt en de vereisten van wet- en regelgeving? Hoe kan ieder bedrijf concreet in kaart brengen of het zijn fair share doet op het gebied van belangrijke maatschappelijke uitdagingen?

Rob van Tulder – hoogleraar International Business-Society Management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam.

Volkert Engelsman – CEO van Eosta: distributeur van verse biologische en eerlijke groente en fruit.

Linda Midgley – SDG-expert bij PwC

Andre Nijhof (dagvoorzitter) – hoogleraar op het gebied van duurzaam ondernemen en rentmeesterschap aan Nyenrode Business Universiteit.

Kaart wordt geladen...