Het toenemende belang van duurzaamheid binnen organisaties wordt steeds duidelijker, vooral gezien de groeiende aandacht voor het verminderen van CO2-uitstoot. Een interessant aspect binnen dit thema is de verduurzaming van de thuiswerkplek. Steeds meer werkgevers realiseren zich dat het stimuleren van duurzame keuzes van werknemers ook betrekking heeft op de omgeving waar zij het grootste deel van hun tijd doorbrengen: thuis.

Geen geld voor verduurzamen

Recente ontwikkelingen laten zien dat organisaties niet alleen vanuit een milieuoogpunt steeds meer belang hechten aan duurzaamheid, maar ook vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid en kostenbesparing. Het verduurzamen van de thuiswerkplek is een goede manier om als organisatie de medewerkers tegemoet te komen in kosten. Daarnaast zet je zo een grote stap in het versnellen van de energietransitie.

Uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel blijkt dat woningeigenaren zich grote zorgen maken over de kosten die ze moeten maken om hun woning duurzamer te gaan verwarmen, bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp. Dit is nog een reden om medewerkers hierin te ondersteunen. In 2026 gaat nieuwe wetgeving in, waardoor je verplicht moet kiezen voor een duurzamer alternatief. Hierbij is het belangrijk om te benadrukken dat het verduurzamen van de woning nog altijd resulteert in een hoge kostenbesparing, maar dat niet iedereen het geld heeft klaarliggen voor de aanschaf van deze producten.

Duurzaam is haalbaar en betaalbaar

Het vergroenen van de arbeidsvoorwaarden komt steeds hoger op de prioriteitenlijst te staan. Als werkgever kun je een leidende rol nemen in het uitvoeren van beleid, dat goed is voor werknemers én de organisatie. Door het arbeidsvoorwaarden pakket aan te vullen met Het Nationale Hybride Warmtepomp Plan, biedt je medewerkers de kans om tot 55% voordeel te krijgen op duurzame oplossingen: Hybride Warmtepomp, Zonnepanelen, Isolatie en binnenkort de thuisbatterij. Zo besparen medewerkers tot 70% op gas, CO2 en kosten thuis.

Medewerkers kunnen al meedoen met Het HWP Plan voor €20 per maand en besparen zo €1.000 per jaar op gaskosten. Dit is zonder eigen geld mogelijk met een lening vanaf 0% rente via het Warmtefonds. Zo hebben medewerkers al na 2-4 jaar hun Hybride Warmtepomp terugverdiend. Duurzaam wonen wordt op deze manier haalbaar en betaalbaar voor iedereen.

Hoge werkdruk

Ondanks dat de urgentie hoog ligt, lijden veel organisaties onder een hoge werkdruk. Hierdoor komen duurzame projecten bovenop de reguliere werkzaamheden en loopt het implementeren vertraging op. Als organisatie kun je hiervoor professionals inschakelen. Zij voeren jouw salarisadministratie veilig en efficiënt uit, terwijl wij de volledige zorg uit handen nemen. Zij zijn AVG gecertificeerd en op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Vanuit Het HWP Plan stellen wij een implementatieteam beschikbaar om werkgevers te ontzorgen. Zo bieden wij volledige ondersteuning. Hierdoor laat je jouw medewerkers genieten van 55% voordeel op duurzame producten, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.

Kortom, de verduurzaming van de thuiswerkplek is een actueel onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt binnen organisaties. Het biedt kansen voor werkgevers om bij te dragen aan een duurzamere toekomst, terwijl ze tegelijkertijd kunnen inspelen op de behoeften en verwachtingen van hun werknemers.

Eline van den Eijkel, HR & Marketing bij HAASHeat