Niet gezwicht voor de wereld. Transitie in de voetsporen van Kahlil Gibran

Auteur(s): Ivo Valkenburg
Publicatie: september 2020
Prijs: € 19,95
Taal: Nederlands

Dit nieuwe boek van Ivo Valkenburg is duidelijk geïnspireerd op Kahlil Gibrans’ boek “De Profeet’, waar het de verwaarlozing van de wereldse schoonheid betreft. Gibran getuigt over een ideaal dat in de ziel van elk mens boven alle kritiek verheven is. The Beatles, John F. Kennedy en Indira Gandhi lieten zich erdoor inspireren. Zijn universele boodschap van onvoorwaardelijke liefde en medemenselijkheid is allesbehalve een spiegel van het dagelijkse leven.

De schoonheid waarover Gibran in alle aspecten van het leven spreekt, wordt in de wereld op grote schaal verwaarloosd. Toch zijn er altijd mensen die, ondanks alles, niet zijn gezwicht voor de wereld. Ze laten zien hoe het leven eruit kan zien als het wordt doorspekt met compassie en empathie voor alles en iedereen. In Niet gezwicht voor de wereld spreekt Valkenburg met 45 mensen die hun werk en leven in dienst stellen van mens, natuur en samenleving. Samen vormen ze een klein stroompje van menselijke creatiekracht dat wereldwijd steeds meer uitgroeit tot een stevige rivier van vernieuwing en radicale herziening van bestaande structuren. In hun werk kunnen we wellicht een flits opvangen van de diepe realisatie die Gibran deelt met de wereld; die tragische schoonheid en rechtvaardigheid van het leven en de goddelijke verzekering dat wij de eeuwigheid bezitten. Onder hen onder meer COCO-MATMUD JeansMoyee CoffeeChocolatemakers en United Economy en frisdoeners zoals Li An Phoa uit de TROUW Duurzame top 100, klokkenluider Roelie Post, strafrechtadvocaat Klaartje Freeke, arts Machteld Huber, ecologisch architect Huub van Laarhoven en de voormalige Hongaarse cello solist Frigyes Fogel die inmiddels als filmmaker de wereld rond reist om te laten zien hoe mensen wereldwijd de maatschappij positief aan het veranderen zijn.

Ivo Valkenburg (Apeldoorn, 1966) staat voor het mogelijk maken van een economie van welzijn en geluk. Hij gaat voor wezenlijke vernieuwing van klassieke denkmodellen en de praktische toepassing daarvan. Als hoogste ideaal beschouwt hij dat alle levende wezens op planeet aarde weer terugkeren in de oorspronkelijk staat van zijn. Zijn grote passie is LIEFDE. Van daaruit draagt hij waar mogelijk een steentje bij aan het tot leven brengen van het menselijk aspect in werk en economie. Eerder verscheen van Valkenburg bij Edicola onder meer “Louter leven – als de liefde spreekt door mens en economie