De Holland Lighting Group heeft met name haar sporen verdiend op het gebied van productontwikkeling. In de afgelopen 30 jaar heeft de afdeling R&D heel wat bijzondere lichtprojecten ontwikkeld voor de recreatie- en pretparken branche. De afgelopen 4 jaren heeft HLG in samenspraak met Center Parks gewerkt aan de ontwikkeling van een duurzame lichtmast. Het proces van verkennen van de markt, ontdekken van de mogelijkheden en uitproberen van toepassingsmogelijkheden heeft uiteindelijk geleid tot een revolutionaire lichtmast die aansluit op de gedachtegang van een circulaire economie. Daarbij is de nadruk vooral gelegd duurzaamheid en is gekeken naar de mogelijkheden van hergebruik van materialen.

Naast olie blijkt kleding op nummer 2 te staan van meest verontreinigende grondstoffen.  Voor HLG een reden te meer om op zoek te gaan naar mogelijkheden van hergebruik.
Het proces is niet zonder slag of stoot verlopen. Het verwerken van gerecyclede kleding tot een lichtmast was een ontdekkingstocht met de nodige valkuilen en obstakels.
Dat de aanhouder uiteindelijk de winnaar kan worden blijkt uit het eindresultaat.

De eerste prototypes zijn in 2017 geplaatst. Vanuit de gebruikerservaring is uiteindelijk het definitieve model geboren. Het eerste Park wat geheel met deze revolutionaire lichtmasten is ingericht ligt in Allgäu, Zuid Duitsland. In deze plaats heeft Centerparcs de afgelopen jaren een voormalig munitiedepot getransformeerd tot een vakantiepark met 1000 luxe vakantiewoningen.
De wegen en paden binnen dit park worden inmiddels verlicht met 700 lichtmasten van de Waalwijkse lichtproducent.

De lichtmast van gerecyclede kleding heeft een KIWA Groen Bever certificering.  Tijdens de selectieprocedure is er veel aandacht besteed aan het milieuvraagstuk daarbij zijn ook Duitse milieu organisaties betrokken geweest.  De HLG lichtmast kwam als beste uit de bus. Naast de vormgeving en de lichtkwaliteit was met name veel waardering voor de gedachtegang vanuit de circulaire economie.

HLG streeft ernaar om vanuit de gescheiden inzameling van afval de grondstoffen via herbestemming weer terug te brengen bij de eindgebruiker. Hiervoor is ze met een grote Europese afvalverwerker in gesprek gegaan om invulling te geven aan deze circulaire economie gedachten. Hoe mooi is het dat bijvoorbeeld oude bedrijfskleding, bad- en bedlinnen gescheiden bij een park wordt ingezameld en dat het via de productie van een lichtmast weer terugkomt op de plek van inzameling.

Inmiddels is het bedrijf volop bezig met het door ontwikkelen van lichtproducten die binnen hetzelfde concept passen.