Een financial moet tegenwoordig steeds meer kennis hebben over thema’s binnen het duurzaamheidsdomein. Het controleren en analyseren van duurzaamheidsaspecten van de onderneming, met analyses van niet-financiële data, komt steeds vaker op het bordje van de financial terecht. Nieuwe Europese regels zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Dilligence Directive (CSDDD) vragen van bedrijven dat zij steeds meer gaan sturen op niet financiële parameters. Daarbij hoort een grondige boekhouding van deze niet-financiële data en het vertalen van data naar sturingsinformatie. Deze sturing heeft betrekking op de sociale impact van bedrijven, zoals hoe bedrijven met personeel omgaan en hoe ze rekening houden met de effecten van hun producten en diensten op bijvoorbeeld omwonenden. En op de milieu impact zoals emissies, waterverbruik en effect op biodiversiteit.

Specifiek vragen de nieuwe regels hoe bedrijven bijdragen aan het behalen van het Parijsakkoord. Daarvoor moeten bedrijven een Green-House-Gas ofwel een CO2-footprint opstellen volgens de daarvoor afgesproken standaarden. En deze footprint moeten ze laten controleren door accountants. Managers van bedrijven kijken bijna vanzelfsprekend naar de financiële afdelingen voor al deze taken. Financials zijn immers als geen ander toegerust om vanuit de boekhouding met grote hoeveelheid gegevens managementinformatie te halen, en deze te vertalen in een advies.

De spannende opgave die hiermee op het bordje van financials belandt is om een minimaal noodzakelijk begrip te krijgen van emissies. Is een ton CO2 per product veel of weinig? Hoeveel kg CO2 uitstoot komt er van 1 liter benzine? Waarom daalt onze uitstoot maar met 20% als we alle benzineauto’s vervangen voor elektrische? Dit vraag nieuwe kennis en vaardigheden van financials. In de meeste financiële opleidingen komen bovengenoemde zaken maar zeer beperkt aan de orde. Financials die wel getraind zijn in deze zogenaamde ‘groene vaardigheden’ hebben een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Fastest growing green skills in the European Union (2022): Green skills report LinkedIn

 

Om op deze taak opgewassen te zijn, en om financials te helpen om door te ontwikkelen voor de vraag uit de toekomst hebben wij, als technische milieu-experts, een training ontwikkeld. Om financials in één dag op vlieghoogte te brengen over de ins- en outs van carbon accounting.

Ga snel naar www.CO2accounting.nl en schrijf je in! Want vol = vol.

Wiger Aantjes (Sustaining Supply Chains) en Paul van Ruiten (Bureau Om)