Twentse wetenschappers Annemarie Huijser en Kaijian Zhu ontwikkelen een nieuw type zonnepaneel dat zonne-energie direct omzet in duurzame brandstof. Deze directe omzetting kan potentieel kosteneffectiever worden dan de combinatie van een conventionele zonnecel en een elektrolytische cel.

Met een laser en organische fotosensitieve inkt kan de chemische reactie onder verschillende omstandigheden bestudeerd worden. Er wordt koolstofdioxide uit de lucht omgezet in groene brandstof: alcohol. “Helaas is nog niet helemaal duidelijk hoe de omzetting werkt.” Het licht wordt geabsorbeerd door de inkt en zorgt ervoor dat de elektronen aangeslagen worden, waarbij ze zich in een hogere baan dan normaal bevinden en dus meer energie bevatten. Dit wordt gebruikt om een CO2-oplossing in water om te zetten in alcohol.

De efficiëntie ligt nu nog erg laag: onder de 1 procent. “Het lijkt er op dat dit komt door de nikkeloxide-laag die de elektronen weer opneemt, in plaats van het water in stuurt. Het vervangen van het oxide door koper-gebaseerde materialen laat veelbelovende resultaten zien. Door deze drempels zal het nog wel even duren voor we deze technologie in zonnepanelen op daken zien liggen”.