Het lijkt soms wel alsof de ene wereldwijde crisis de andere even wat minder urgent maakt. Net nu klimaatverandering hoog op de internationale politieke agenda stond, was daar plots COVID-19. Volgens Robert Metzke, Global Head of Sustainability bij Philips, hebben deze twee crisissen meer met elkaar te maken dan je misschien zou denken.

Op de blog van het World Economic Forum beschrijft hij dat deze pandemie misschien zelfs de basis kan leggen voor de inspanningen die we nodig hebben om klimaatverandering aan te pakken. Immers: als we met zijn allen de curve van het aantal coronabesmettingen kunnen afvlakken, dan zou dat ook moeten kunnen lukken met de CO2-curve.

Volgens Robert heeft COVID-19 vooral weer laten zien hoe sterk we met zijn allen verbonden zijn. Dat uitte zich niet alleen in een snelle verspreiding van het virus over de wereld, maar ook in de manier waarop overheden, zorgorganisaties, NGO’s en bedrijven wereldwijd samen de schouders hebben gezet onder de bestrijding van het coronavirus. We kunnen dus samen een hele hoop voor elkaar krijgen in een hele korte tijd. Als het moet.

Maar er is ook een wat minder rooskleurig scenario. We lopen een reëel risico dat landen de economische crisis gaan bestrijden met korte-termijn-oplossingen, ook als die ten koste gaan van de circulaire economie. In tijden van recessie zijn investeringen in duurzame projecten nu eenmaal wat minder in trek. En ja, de CO2-emissie is nu tijdelijk lager, maar dat zagen we tijdens de financiële crisis van 2008 ook (en na afloop van deze crisis ging de uitstoot weer terug naar het oude niveau).

Bescherm de kwetsbaren

Robert beschrijft dat COVID-19 ons ook met de neus op de feiten drukt: we moeten mensen (vooral de kwetsbaren) voorbereiden op en beschermen tegen klimaatverandering en de gezondheidsrisico’s die daaraan vast hangen: ‘COVID-19 maakt pijnlijk duidelijk hoe zeer verbonden onze sociale, economische en ecologische uitdagingen zijn.’ Het Global Risk Report van het World Economic Forum laat namelijk zien dat de vijf belangrijkste bedreigingen van de komende tien jaar allemaal te maken hebben met het milieu: 

Medisch tijdschrift The Lancet voorspelde zelfs dat tussen nu en 2050 meer dan 500.000 volwassenen overlijden als gevolg van klimaatverandering. Dat zijn er meer dan nu tot nu toe zijn overleden aan het coronavirus. Maar zoals Mark Carney, voormalig gouverneur van de Bank of England het uitdrukte: ‘Zelfisolatie helpt niet tegen klimaatverandering’.

Robert bepleit dat we een keuze hebben of we dit moment wel of niet aangrijpen om de strijd tegen klimaatverandering op te voeren. ‘In een tijd waarin regeringen instemmen met economische stimuleringspakketten om mensen en organisaties te helpen de waarschijnlijke recessie te overleven, is het onze taak – als wereldwijde bedrijven en industrieën – ervoor te zorgen dat duurzaamheid en klimaatactie in deze pakketten zijn ingebed. We moeten meer doen en samenwerken om dit te realiseren, net zoals we momenteel doen in onze strijd tegen COVID-19. Deze pandemie heeft misschien wel de basis gelegd voor een wereldwijd gecoördineerde actie om klimaatverandering te bestrijden.’