De 5 ondernemende dames van het initiatief ‘Circulair katoen‘, zoeken bedrijven om samen met de uitdaging aan te gaan om de grenzen op te zoeken wat op dit moment mogelijk is met gerecycled katoen en circulair katoen. De eerste 2 bedrijven hebben zich afgelopen week aangemeld, wie volgt? We interviewden Milah Wouters over dit initiatief. De andere dames zijn: Daniëlle Schouten, Esther Smit, Anita de Wit en Lise Hordijk.

Wat is circulair katoen?

Gewoon gebruiken wat we al hebben. Circulair katoen is katoen dat zo lang mogelijk en steeds opnieuw gebruikt wordt (zowel als kleding, als als vezel).

Vanwaar jullie initiatief?

We verwonderen ons dat ‘gebruiken wat we al hebben’ niet al méér gedaan wordt. Weet je dat wereldwijd nog steeds, minder dan 1% van kleding producten (post – consumer) gerecycled wordt tot nieuwe? Dat vinden wij, gezien de impact van nieuw textiel op mens en milieu, ongelofelijk en dat moet anders!

Daarom heb ik medio 2020 contact opgezocht met 4 ondernemende dames uit mijn netwerk, zij waren elk al actief op dit onderwerp en de urgentie. Ik heb ze samengebracht voor dit initiatief want alleen ga je misschien sneller maar samen kom je verder.

Welke kansen zien jullie?

In april 2020 schreef staatssecretaris Stientje van Veldhoven in het beleidsprogramma circulair textiel, dat in 2030 maar liefst 50% minder nieuwe grondstoffen moeten worden gebruikt. Zo’n stip helpt om richting te geven daar zij het verder over laat aan de markt en vandaar dat wij willen laten zien dat er al veel meer mogelijk is.

Daarnaast zien we mogelijkheden om samen te werken met verschillende elementen uit de keten: de partij die kleding vervezelt, die er garen van spint en die er textiel van maakt. Allemaal hele belangrijke onderdelen in de keten om circulair katoen voor elkaar te krijgen. En niet te vergeten de afnemer van het textiel….. wie durft?!

En de consument?

De bereidheid van de consument om een andere weg in te slaan is er zeker ook! Meer dan drie op de vijf consumenten gaven in een recent onderzoek van McKinsey aan dat de impact op het milieu een belangrijke factor is bij het nemen van aankoopbeslissingen. Consumenten kunnen erop letten dat als je echt iets nodig hebt, je kleding en ander textiel koopt waar gerecycled katoen of zelfs circulair katoen in zit. Het is voor de consument best lastig om te weten wat de juiste keuze is vind ik.

Maar waarom gebeurt het dan nog niet? 

Ha ja goede vraag, daar verwonderen wij ons ook over!
Kleding die je niet (meer) draagt, is niet waardeloos. Een ander kan er heel blij mee zijn. Tweedehands kleding stijgt in populariteit. Kleding die kapot of te groot/klein is kun je misschien (laten) repareren of iets anders van (laten) maken. Zo houdt het zo lang mogelijk zijn waarde. Het textiel dat daarna nog over of echt kapot is, kan weer opnieuw gebruikt worden daar kan namelijk opnieuw garen van gemaakt worden.

Waarom katoen?

We gebruiken allemaal textiel. Weet je ook dat jij met jouw keuze voor kleding, handdoek of ander textiel bij kan dragen aan een betere wereld? Wat als we gewoon gebruiken wat we al hebben? Wij zijn gemotiveerd om te laten zien dat van het waardevolle katoen uit jouw oude T-shirts en handdoek, gewoon weer nieuw textiel gemaakt kan worden. Zo besparen we grondstoffen, enorm veel water en CO2.

Enorm veel water?

Ja enorm veel water! Voor het produceren van een T-shirt wordt gemiddeld 2.700 liter water gebruikt. Dat is nodig om (biologisch) katoen te laten groeien. Voor een handdoek is zelfs gemiddeld 4.000 liter nodig. Als je uitrekent hoeveel water nodig is om je kledingkast te vullen, dan verdrinkt je kast in een zwembad. Jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 93 biljoen kubieke meter water (93.000.000.000.000 m3!) gebruikt door de textielindustrie. Dat staat gelijk aan 37 miljard Olympische zwembaden!* Tegelijkertijd wordt de aarde steeds droger en drinkwater steeds schaarser. Dit is toch gek!?

Als we gebruiken wat we al hebben, dan kunnen we enorm veel water besparen.  Een ander voordeel daarvan is dat pesticiden om het katoengewas te beschermen en andere chemicaliën zoals de verf om stoffen te kleuren niet meer nodig zijn. Circulair katoen hoeft namelijk niet opnieuw te groeien en we kunnen de kleur gebruiken die het textiel al had. Door hergebruik van wat er al is, wordt milieuschade enorm verminderd.
Hoera voor biodiversiteit, schone lucht en dus onze gezondheid.

Wat gaan doen jullie doen? 

‘Gewoon gebruiken wat we al hebben’ zoveel mogelijk verkondigen en bedrijven zoeken om mee samen te werken. De provincie Noord-Holland heeft sinds november 2020 het eerste gedeelte voor ons in versnelling gebracht daar we zijn ingeloot voor een kleinschalige circulaire economie subsidie van € 5.000,-

We zoeken bedrijven om samen met ons de uitdaging aan te gaan om de grenzen op te zoeken wat op dit moment mogelijk is met gerecycled katoen en circulair katoen.

Met elkaars netwerk en de kennis om te zetten in concrete projecten. Onze ambitie is om een zo hoog mogelijk percentage te ‘gebruiken van wat we al hebben’, met minimaal 60% gebruikt katoen. Bijvoorbeeld een speciaal product of een co-creatie product: Jouw jaarlijkse handdoeken actie wordt een actie voor handdoeken van circulair katoen. Een pilot product, bijvoorbeeld een T-shirt in jouw collectie wordt een circulair alternatief. Hierbij roepen we geïnteresseerden op om contact op te nemen met ons.

Hoe werken jullie samen met z’n 5-en?  

Een ieder staat in haar eigen kracht vind ik, we zijn complementair aan elkaar. Online tijdens onze meetings en via onze app groep delen we gedachten en ervaringen met elkaar. In deze gekke tijd hebben we elkaar nog niet met z’n allen live gezien, dat is jammer maar ja op deze manier werk je wel heel efficiënt met elkaar en we worden er gewoon allemaal blij van want circulair katoen dat moeten we dus gewoon gaan doen!

*bron: Ellen MacArthur Foundation