De Europese Unie streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Het belang van een circulaire economie wordt benadrukt als cruciaal voor het behalen van klimaatdoelen. Nieuwe wetgeving in de EU stelt specifieke eisen aan het gebruik van gerecycled materiaal in voedselverpakkingen, waarbij in 2030 minimaal 10% en in 2050 zelfs 50% gerecycled materiaal vereist is.

Waar liggen de uitdagingen in de ontwikkeling van circulaire plastic voedselverpakkingen?

Het ontwikkelen van circulaire plastic voedselverpakkingen blijkt complex. Het is essentieel om fossiele grondstoffen los te laten en verpakkingen te maken van gerecyclede materialen of hernieuwbare bronnen.

Het specifieke probleem van vetresten in plastic emmers voor voedseltoepassingen leidt tot extra uitdagingen vanwege hygiëne- en veiligheidseisen. Bij TNO onderzoeken we technologische mogelijkheden, recyclebaarheid en eigenschappen van het recyclaat.

Komen tot de ideale verhouding

Het streven is om kennis op te bouwen over de optimale verhouding tussen gerecyclede en nieuwe materialen voor het produceren van emmers. Hierdoor kan er op een milieubewuste manier worden omgegaan met voedselverpakkingen. De opgedane kennis zal bovendien toepasbaar zijn op andere plastic verpakkingen in de toekomst.

Marieke Havermans, Senior Business Developer Circular Packaging bij TNO