Nieuwe technologieën hebben in de geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld. Ze brachten welvaart en verbeterden de kwaliteit van leven. Maar nu we drie industriële revoluties hebben doorgemaakt, zijn we op het punt aangeland dat we ook de downsides onder ogen moeten zien van technologieën die we mondiaal omarmd hebben – olie en gas; de verbrandingsmotor en de wijze waarop we globalisering hebben vormgegeven hebben de grenzen van de aarde ver overschreden.

Dit is daarom hét moment om ruim baan te geven aan nieuwe generatie technologieën van de vierde industriële revolutie, die het mogelijk maken een duurzame wereld en economie te realiseren. Sterker: als we de kracht van deze technologieën niet nu ten volle benutten, zullen de downsides van de oude technologie – klimaatverandering, milieuvervuiling, uitputting van grondstoffen, verlies van biodiversiteit, maatschappelijke ongelijkheid – een steeds grotere impact krijgen en zal de noodzakelijke transformatie veel te traag verlopen. Door te leren van de consequenties van het verleden, kunnen we nu besluiten technologie te gaan gebruiken als vooral een kracht voor het goede: Tech for Good.

Tech for Good staat voor technologie om duurzame welvaart te creëren voor iedereen, ecologische schade te repareren en de opwarming van de aarde terug te dringen. Technologie biedt daartoe een uniek, innovatief instrumentarium. Maar technologie heeft ook de potentie om tevens de daarvoor vereiste ondernemerschap de positieve kant op te sturen. Tech for Good maakt namelijk goed doen óók busineswise lonend. En last but not least kan technologie fungeren als verbinder tussen sectoren en disciplines, waardoor heel nieuwe toepassingen mogelijk worden. Anders gezegd: Tech for Good gaat ook en misschien el vooral over samenwerkingen. Samenwerkingen tussen bedrijven, wetenschap en andere stakeholders bieden kansen om kennis, competenties en netwerken te delen – en zo de wereld ten goede te veranderen.

Tech for Good: het instrumentarium

De kracht van technologie is dat ze, eenmaal breed omarmd, daadwerkelijk transformaties tot stand kan brengen. We vrezen technologie en zijn bang voor risico’s en nadelen. Begrijpelijk maar daarmee raakt onderbelicht dat technologie een positieve veranderkracht heeft, mits zo toegepast. Zo beschikken AI en dataverwerking over een enorme transformerende kracht. Het vermogen van AI om enorme hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen te doorzoeken en te interpreteren te analyseren, zal de wereld gaan veranderen en ons meer en sneller grip geven op voedselproductie en klimaatverandering. Het bosbewakingsproject Global Forest Watch en de technologie die Rainforest Connection heeft ontwikkeld zijn hier goede voorbeelden van. Zij gebruiken machine learning in combinatie met hoge resolutie beelden van satellieten en drones, om zo de factoren te identificeren die bijdragen aan bosverlies in Congo en het Amazonegebied.

Maar niet alleen AI, ook robottechnologie op dit moment voor een revolutie in bedrijfsmodellen in verschillende sectoren – van gezondheidszorg tot productie. Robotica is daarmee niets minder dan een van dé drivers van duurzame economische groei op wereldwijde schaal. Zo is er de Growbot, een boomplantrobot gemaakt door SkyGrow, die tien keer sneller dan een mens bomen kan planten. Hij brengt de factor arbeid met ongeveer 40% terug, en halveert daarmee de kosten per geplante boom. SkyGrow is van plan om 4.500 Growbots te produceren om bossen over de hele wereld te helpen herstellen in de strijd tegen klimaatverandering. Maar robotica is ook al van cruciaal belang gebleken bij het recyclen van afval. Recyclingrobots blijken 24/7 maar liefst 2000 correcte sorteerhandelingen per uur te kunnen maken, waar mensen blijven steken op maximaal 800 – koffiepauzes niet meegerekend.

Als laatste inspirerend voorbeeld noem ik de technologieën Virtual, Augmented en Extended Reality (VR/AR/XR). Technieken die nu vooral gebruikt worden voor games en entertainment, maar die in essentie een transformerende potentie hebben die kan worden aangewend om te bouwen aan een duurzamere toekomst. VR-trainingsplatformen maken nu al het verschil in de gezondheidszorg, en dat zal alleen maar toenemen. Maar ook een initiatief als Climaure (dat met behulp van AR in de openbare ruimte bewustzijn creëert bij het grote publiek over de gevolgen van klimaatverandering) laat zien waar het in de toekomst heen kan gaan.

Tech for Good: het ondernemerschap

Nieuwe technologische toepassingen maken het niet alleen mogelijk om duurzame impact op grote schaal te realiseren. Tech for Good creëert ook business kansen. En dat laatste helpt sterk bij het creëren van het noodzakelijke ondernemerschap. Duurzame technologische innovaties versterken het concurrentievoordeel van bedrijven, ontsluiten nieuwe markten en versterken het innovatievermogen. Tech for Good is geen kwestie van liefdadigheid: het is andere manier van denken en doen, en daardoor een aantrekkelijk alternatief voor het bedrijfsleven.

Want, zoals ik al schreef in mijn eerdere boeken, ‘New Economy Business en ‘The Trillion Dollar Shift’, wordt radicale innovatie voor een betere wereld óók in financiële termen beloond.  Nieuwe duurzame groeimarkten vertegenwoordigen samen meer dan 12 biljoen dollar aan waarde rond 2030. Uit het onderzoek van de Business and Sustainable Development Commission blijkt dat specifieke zakelijke kansen zich vooral voordoen binnen vier brede domeinen: steden, voedsel en landbouw, energie en materialen, en gezondheid en welzijn. Een bijkomend voordeel is dat het ontsluiten van deze markten naar schatting ook nog eens 380 miljoen banen per jaar zal opleveren.

Tech for Good: de verbindende kracht

Technologische ontwikkelingen beperkten zich zelden één specifieke sector en zeker met de vierde industriële revolutie speelt technologie een grote rol door alle sectoren heen. Dat leidt ertoe dat de grenzen tussen sectoren vervagen, en we steeds meer een samensmelting zien van vooruitstrevende innovaties met een disruptieve potentie, zoals fintech, agritech en carbontech. Kijken naar de wereld door de Tech for Good-lens is naar buiten kijken, naar partnerschappen, joint ventures en bedrijfssamenwerkingen die kansen bieden om kennis, competenties en netwerken te combineren.  Coalities tussen diverse sectoren en geavanceerde technologieën zijn een belangrijke pijler onder de vierde industriële revolutie.

De grote vraag, tot slot, is nu: hoe zorgen we ervoor dat we technologische innovaties sneller verspreiden om onze wereldwijde uitdagingen aan te pakken? Hoe kunnen we sneller vooruitgang boeken om de milieu- en sociale problemen van onze wereld op te lossen? Hoe creëren we oplossingen op een schaalgrootte die het verschil maakt? Het potentieel is er. Het raamwerk ook: de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties geeft Tech for Good een helder kader voor implementatie. De enorme belofte van Tech for Good, zowel voor de wereld als voor bedrijven, is duidelijk. Wat nodig is, is focus, ambitie én een inspirerend verhaal. Dat verhaal heb ik getracht te verwoorden in mijn laatste boek: Tech for Good, boordevol met praktijkvoorbeelden van bedrijven over de hele wereld die technologie en duurzaamheid commercieel combineren, nieuwe markten aanboren en zakelijke kansen benutten. Voor zichzelf, maar ook voor het uiteindelijke doel: een World for Good.

Over Marga Hoek

Marga Hoek was CEO van diverse circulaire ondernemingen in de bouw- en vastgoedsector. In 2010 richtte ze het duurzaam ondernemersnetwerk De Groene Zaak op, dat ze acht jaar lang leidde als CEO. Ook stond ze aan de wieg van het duurzaam wetenschapsnetwerk Het Groene Brein, waarvan ze voorzitter was van de RvC. Naast haar huidige rollen als Commissaris bij internationale bedrijven, is ze wereldwijd een veelgevraagd internationaal spreker op het gebied van duurzaam ondernemen, investeren en innoveren. Marga publiceerde eerder baanbrekende boeken, ‘New Economy Business en ‘The Trillion Dollar Shift’ die beide bestsellers waren en gouden awards wonnen. Onlangs bracht ze ‘Tech for Good, Imagine Solving World’s Greatest Challenges’ uit.

Over ‘Tech for Good, Imagine Solving World’s Greatest Challenges’

In Tech For Good wordt beschreven hoe technologieën van de vierde industriële revolutie zullen helpen bij het oplossen van de uitdagingen waar de wereld momenteel voor staat, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, ongelijkheid en armoede. Tech For Good presenteert een uniek perspectief op de doelgerichte toepassing van geavanceerde technologieën door bedrijven, die daarmee niet alleen bijdragen aan een betere wereld maar tegelijkertijd nieuwe markten ontsluiten en zakelijke kansen benutten. Dit boek, dat boordevol staat met 75 praktijkvoorbeelden van bedrijven van over de hele wereld, neemt de lezer mee in inspirerend verhaal over hoe bedrijven op commerciële wijze technologie en duurzaamheid kunnen combineren. Het doel is om het bedrijfsleven inzicht te geven in de ongekende mogelijkheden die geavanceerde technologieën bieden om duurzame groei te stimuleren. Tech for Good wil zo een sterke stimulans zijn in het realiseren van onze Global Goals.

Bestel het boek online