Een nieuwe analyse van Mighty Earth concludeert dat ’s werelds grootste vleesbedrijven er niet in slagen de methaanuitstoot van hun industriële veehouderij aan te pakken, waardoor de ware omvang van hun klimaatschade en negatieve impact op de opwarming van de aarde wordt verhuld. Geen van de bedrijven rapporteert methaanuitstoot die direct verband houdt met hun vleesproductie en geen enkel bedrijf heeft een plan om methaan met 30% te verminderen tegen 2030, in lijn met de door de VN gesteunde Global Methane Pledge. Slechts één bedrijf, Marfrig, had zich vóór de publicatie van dit rapport gecommitteerd aan een methaanreductiedoelstelling en openbaarmaking daarvan.
Het onderzoek keek naar de tien grootste rundvleesbedrijven ter wereld in vier regio’s: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. De meeste bedrijven erkennen de buitensporige rol van methaanuitstoot door vee in de opwarming van de aarde, maar doen er over het algemeen niets aan. De productie van dierlijke producten is verantwoordelijk voor 57% van alle uitstoot in de voedselproductie, met meer dan 80 miljard landdieren die jaarlijks voor vlees worden geslacht. Mestbeheer en darmfermentatie bij herkauwers zoals runderen en schapen, waarbij methaan vrijkomt als bijproduct van het spijsverteringsproces, vertegenwoordigen 32% van de door de mens veroorzaakte methaanuitstoot.
Het goede, het slechte en het lelijke
- Geen van de beoordeelde bedrijven heeft een specifieke toezegging gedaan om de absolute methaanuitstoot in de waardeketen met ten minste 30% of de aanbevolen 45% te verminderen in 2030, ten opzichte van de basislijn van 2020 (of eerder).
- Marfrig is het enige bedrijf met een specifieke doelstelling voor methaanreductie en heeft een actieplan ontwikkeld om in 2035 een reductie van 33% te bereiken ten opzichte van de niveaus van 2019. Omdat de doelstelling zelf echter niet voldoet aan de vereiste reducties, is het plan onvoldoende.
- Slechts de helft van de beoordeelde bedrijven heeft netto-nul-toezeggingen gedaan en de meeste hebben zwakke, met mazen in de wet gevulde taal gebruikt die hen beschermt tegen verantwoording.
- Danish Crown, Marfrig, Minerva en het Nederlandse Vion Food Group rapporteerden over hun absolute emissies van het voorgaande jaar en verwezen – zonder tegenbewijs – naar het feit dat hun berekeningen in overeenstemming waren met het GHG Protocol.
- Cargill en JBS onderschatten hun totale emissies door emissies die verband houden met veranderingen in landgebruik weg te laten. In het geval van JBS wordt het verschil geschat op bijna 85 miljoen ton CO2e, oftewel een extra aandeel van ongeveer 54% in de gerapporteerde broeikasgasemissies van JBS voor 2023.
- Marfrig is het enige bedrijf dat de methaanuitstoot voor 2024 apart heeft bekendgemaakt. Dit was een reactie op de inspanningen van Mighty Earth met betrekking tot dit rapport. Minerva, Cargill en NH Foods rapporteerden alleen Scope 1-methaanuitstoot, als CO2e.
- Geen enkel bedrijf maakt zijn totale methaanuitstoot rechtstreeks afkomstig van vleesproducten bekend.
- Danish Crown is het enige bedrijf dat wereldwijde slachtcijfers verstrekt.
- Geen van de beoordeelde bedrijven heeft doelstellingen voor de productie van plantaardige alternatieve eiwitten.
Gemma Hoskins, Global Climate Director bij Mighty Earth: “Het komt neer op klimaatcriminaliteit dat de meeste vleesbedrijven koppig weigeren de koe in de kamer aan te pakken: methaan. Methaan is een krachtig broeikasgas met een buitensporig negatieve impact op het klimaat. Een grondige en snelle vermindering van de methaanuitstoot zou de opwarming van de aarde snel vertragen en gemeenschappen aan de frontlinie van de klimaatcrisis helpen. Het is heel goed mogelijk voor vleesbedrijven om hun methaanuitstoot openbaar te maken en strategieën voor methaanreductie te ontwikkelen. Het op één na grootste rundvleesbedrijf ter wereld, Marfrig, liet enkele dagen voor de publicatie van dit rapport zien dat dit mogelijk is en beloofde een vermindering van de methaanuitstoot met 33% tegen 2035. Nu moeten we de rest van de extreem vervuilende vleessector het voorbeeld van Marfrig laten volgen. Vee veroorzaakt hogere emissies dan welke andere voedselbron dan ook, en de productie van rundvlees is een belangrijke aanjager van ontbossing. Om methaanuitstoot te verminderen, hebben we een systematische verschuiving nodig van industriële vleesproductie naar duurzame landbouwmethoden en een transitie naar een dieet met minder vlees en meer plantaardig voedsel, voor de gezondheid van mens en planeet.”
Oplossingen: de eiwittransitie
Plantaardige eiwitten vormen een van de meest effectieve manieren om methaanuitstoot en landgebruik te verminderen en tegelijkertijd de voedingsgerelateerde gezondheidsresultaten te verbeteren.
De verwachting is dat alternatieve/plantaardige eiwitten in 2035 11% van de wereldwijde eiwitconsumptie zullen uitmaken, wat mogelijk een CO2-besparing van 0,85 gigaton in 2030 oplevert – wat overeenkomt met een vermindering van 95% van de luchtvaartemissies.
Profundo schat dat het verminderen van de productie van rundvlees, varkensvlees en kip van de twintig grootste vleesproducenten met 30% en het vervangen ervan door alternatieve eiwitten de broeikasgasemissies zou verminderen met een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van Nederland.
Mighty Earth roept bedrijven op om:
- Jaarlijks en nauwkeurig openbaar methaan te rapporteren in scope 1, 2 en 3.
- Te streven naar een vermindering van de methaanuitstoot met minstens 30% tegen 2030.
- Te streven naar een netto-nuluitstoot tegen 2040, in lijn met de 1,5°C-doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs.
- Doelstellingen te stellen om te investeren in alternatieve eiwitten en het aandeel plantaardige producten ten opzichte van vleesproducten te vergroten.
- De financiering voor boeren te verhogen om agro-ecologische praktijken en methaanreducties te implementeren.
Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief Voeding & Landbouw om op de hoogte te blijven!
Bron: Mighty Earth


