Binnen alle bedrijven is er een steeds grotere drang om te verduurzamen. Dit lijkt te komen door een combinatie van twee factoren. Ten eerste willen MKB-bedrijven niet achter gaan lopen op de concurrentie. Ten tweede ervaren veel van deze bedrijven ook een intrinsieke motivatie om de mogelijke klimaatrisico’s tegen te gaan. Toch lijkt duurzaamheid vaak een lastige opgave. Met externe hulp kan duurzaamheid echter van een grote kostenpost omgezet worden in een strategische voordeel. Het onderzoek doen naar de juiste tool (software) vereist geduld, tijd en mankracht. Ook is veel software niet afgestemd op het MKB. Hoe kan duurzaamheidssoftware waarde toevoegen aan jouw bedrijf? En waar moet je op letten bij kiezen van de juiste tool?

Wat voegt duurzaamheidssoftware toe voor het MKB?

ESG-software kan grote waarde bieden aan bedrijven, met name aan het MKB. Het versimpelt en verheldert duurzaamheidsinformatie, iets wat spreadsheetsoftware’s niet inzichtelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld: MKB-bedrijven kunnen verschillende duurzaamheidaspecten bijhouden, zoals energieverbruik, afvalproductie en koolstofemissies. Hierdoor is het mogelijk om verbeterpunten te identificeren, waardoor je gerichte beslissingen kan nemen als MKB-bedrijf. Bovendien zorgt duurzaamheidssoftware ervoor dat je voldoet aan wet- en regelgeving. Met de komst van de CSRD moeten namelijk veel MKB-bedrijven verduurzamen om afbreukrisico met belanghebbenden te vermijden. Verder kunnen ondernemers hun merkreputatie versterken, milieubewuste klanten aantrekken en zich onderscheiden op de markt. Kortom, investeren in duurzaamheidssoftware stelt MKB-bedrijven in staat om een positieve impact te stimuleren, en zich voor te bereiden op toekomstige duurzaamheidvragen.

Waar moet je op letten bij het nemen van je beslissing?

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Image 7

Figuur 1: Voordelen van data-gedreven besluitvorming

  1. Data-gedreven: In de huidige data-gedreven wereld hebben bedrijven nauwkeurige en betrouwbare data nodig om geïnformeerde beslissingen te nemen. ESG-software verzamelt en analyseert informatie waardoor bedrijven direct inzicht krijgen in hun duurzaamheidsprestaties. Hierdoor kunnen ondernemers verbeterpunten identificeren en een gericht plan opstellen om eventuele negatieve impact te verminderen. Ook stelt het bedrijven in staat om hun voortgang periodiek bij te houden en hun strategie aan te passen indien nodig. Met een data-gedreven benadering zijn duurzame, strategische beslissingen die ten goede komen aan de bottom line, gemakkelijker gemaakt.
  2. Wetenschappelijke onderbouwing: Gecertificeerde methodologieën en naleving van wereldwijde normen, zoals de Global Reporting Initiative (GRI) of Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), spelen ook een rol bij de keuze van duurzaamheidssoftware. Deze normen zorgen ervoor dat de verzamelde gegevens nauwkeurig, betrouwbaar en in overeenstemming zijn met wet- en regelgeving. Dit verbetert niet alleen de geloofwaardigheid, maar geeft belanghebbenden ook vertrouwen in de integriteit van de communicatie. Bovendien kunnen bedrijven zo hun prestaties vergelijken met branchegenoten, en voortgang tonen.
  3. Gebruiksgemak: Gebruiksvriendelijke software met een educatieve rol stimuleert bedrijfsbrede acceptatie. Ingewikkelde data kunnen overweldigend zijn voor werknemers die niet bekend zijn met duurzaamheid. Kies daarom voor software die ESG versimpelt en duidelijke begeleiding biedt omtrent de theorie. Intuïtieve interfaces, interactieve dashboards en educatieve hulpmiddelen kunnen werknemers helpen duurzaamheid te begrijpen en te verbeteren. Bovendien zorgt software die minimale training of installatietijd vereist ervoor dat bedrijven werknemers snel een begin kunnen maken.

Jai Visser, ESG Specialist Eevery