FSC® Nederland publiceert vandaag de tweede editie van deze ranking waarin de vijftig grootste bouwbedrijven worden beoordeeld op de toepassing van duurzaam hout en de communicatie hierover. Met de Forest50 wil FSC Nederland een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen. 

Tabel social media 2016

Belangrijke stappen

De vijftig bouwbedrijven in de Forest50 presteerden over de gehele linie iets beter dan vorig jaar. “Meer bouwbedrijven bezitten een FSC en/of  PEFC-certificaat en communiceren over het gebruik van duurzaam hout”, licht FSC manager Roel Nozeman toe. “Op dit moment meten 11 bedrijven het percentage duurzaam ingekocht hout op groepsniveau, tegenover 8 vorig jaar”. Deze bedrijven werken toe naar een volledig duurzame houtinkoop. De twee winnaars Heijmans en Koninklijke BAM Groep bereikten een bijna geheel duurzame houtinkoop met een inkooppercentage van 98%. Deze bedrijven nemen de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van hun houtinkoop vooral vanuit eigen motivatie en vaak los van de vraag vanuit opdrachtgevers. Opvallend is dat er in de ranking een grote middengroep is die met meer aandacht voor duurzaam hout en transparantie gemakkelijk hoger kan eindigen in de ranking”. 

Winnaars

Robert Koolen, directeur Strategie en Innovatie van Heijmans:”Transparantie over de inspanningen is noodzakelijk. Het meten en publiceren van de resultaten op dit gebied maakt het verschil duidelijk tussen mooi beleid en echt resultaat”.

Peter Gijsen, CSR manager, BAM Bouw en Vastgoed bv: “Het stimuleert wanneer onze inspanningen worden gewaardeerd. Ik hoop dat de Forest50 ranking bedrijven inspireert om hun inzet te verhogen. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat de bossen behouden blijven”.

Aan Slokker Bouwgroep is de aanmoedigingsprijs toegekend. Dit hebben zij verdiend omdat zij de snelste stijger zijn, van buiten de top 50 naar plaats 8. 

Criteria

In de Forest50 ranking konden bouwbedrijven in totaal 100 punten verdienen. Naast FSC- en PEFC-certificering zijn transparantie over het totaal percentage ingekocht duurzaam hout en de communicatie hierover op websites en in jaarverslagen belangrijke criteria. Ook waren er punten te verdienen met het uitvoeren van bouwprojecten met een aantoonbaar aandeel duurzaam hout.

Voor meer informatie over Forest50 kunt u terecht op www.fsc.nl/forest50