Wereldwijd werken er meer dan 1 miljoen kinderen in de goudmijnbouw. Het aantal is groeiende, bijvoorbeeld in het Afrikaanse Mali is het aantal kinderen dat in de goudmijnbouw werkt de afgelopen jaren bijna vertienvoudigd. Van ruim 20.000 naar 200.000. Het goud dat zij winnen, komt uiteindelijk terecht bij elektronicafabrikanten die het gebruiken voor het maken van onze mobiele telefoons, computers en andere consumentenelektronica. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid. Elektronicabedrijven doen bijna niets om kinderarbeid in de goudmijnen tegen te gaan, terwijl de kans zeer groot is dat dit goud in hun producten en onze handen belandt. 

Rol van elektronicabedrijven

De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Daarmee is de sector na de juwelenindustrie en de financiële sector de grootste afnemer van goud ter wereld. En daarmee heeft zij veel invloed. Hoewel fabrikanten van consumentenelektronica laten weten dat zij geen kinderarbeid accepteren, nemen zij geen effectieve maatregelen om kinderarbeid in de goudmijnbouw uit te sluiten of om ervoor te zorgen dat zij geen goud gebruiken dat met kinderarbeid is gewonnen. Hierdoor dragen zij waarschijnlijk bij aan de uitbuiting van minderjarigen en het schenden van kinderrechten. De hoogste tijd dus dat zij hun invloed doen gelden. Elektronicabedrijven hebben laten zien dat ze wel degelijk misstanden in hun keten kunnen aanpakken. Dat moeten zij namelijk ook doen bij het gebruik van goud en andere mineralen uit conflictgebieden. Dat is wettelijk verplicht voor beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten.

 

Kinderarbeid moet stoppen

Stop Kinderarbeid roept de elektronicasector op om serieus werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid. “Het is tijd dat bedrijven kinderarbeid in hun héle keten gaan aanpakken en dat er verder gekeken wordt dan alleen naar conflictmineralen”, aldus Sofie Ovaa, Programma Manager van Stop Kinderarbeid. “Consumenten kunnen deze oproep steunen door onze petitie te ondertekenen op  www.goudinhanden.eu”.

Nederlandse consumenten

In de 4,6 miljoen smartphones die in Nederland in één jaar verkocht worden, zit 136 kilo aan goud ter waarde van € 4.567.248. 
Aanvullend onderzoek** onder Nederlandse consumenten laat zien dat 67,9% van de Nederlanders vindt dat elektronicaproducten die door kinderarbeid zijn gemaakt, of grondstoffen bevatten die verkregen zijn door kinderarbeid, verboden moeten worden. Bovendien zegt 52,2% bereid te zijn om meer te betalen voor producten waarin goud verwerkt is dat niet is verkregen door kinderarbeid. Ruim 40% van Nederlandse consumenten is zich niet bewust van het feit dat er goud in hun elektronica zit.

Het volledige rapport is te vinden op www.goudinhanden.eu en op de websites van Stop Kinderarbeid.

Issa (13 jaar) werkt in een goudmijn in Mali. Wil je weten hoe het goud uit Issa’s handen in jouw mobiele telefoon terecht komt? Bekijk de animatie: https://www.youtube.com/watch?v=4FQBSXodQWU&feature=youtu.be