Den Haag heeft haar eigen klimaatakkoord. Samen met inwoners, het bedrijfsleven, ondernemers, maatschappelijke en publieke organisaties zijn afspraken gemaakt om de uitstoot van CO2 fors terugbrengen op weg naar een gezonde en groene stad.

De 38 klimaatdeals moeten de stad in een stroomversnelling naar klimaatneutraliteit te leiden. Daarvoor zijn een transdisciplinaire blik en integrale oplossingen nodig op het gebied van techniek, economie, financiën, draagvlak en wetgeving. Om dat in goede banen te leiden, werkt de gemeente Den Haag samen met allerlei kennisinstellingen, waaronder de TU Delft, aan een Haags Klimaatakkoord.

Dit houdt onder meer in dat er meer living labs in de stad worden opgezet. Het Klimaatakkoord richt zich op thema’s zoals de overstap naar hernieuwbare energiebronnen en het bevorderen van duurzame vervoersmiddelen, alsmede op klimaatadaptatiemaatregelen om de gevolgen van hittestress te verminderen en overstromingen te voorkomen.

In totaal 38 klimaatdeals

Onder het Klimaatakkoord hangen 38 klimaatdeals met de verschillende ondertekenende partijen, waarover het gemeentebestuur van 2025 jaarlijks zal rapporteren. Een voorbeeld van zo’n deal is de verduurzaming van de hoofdvestiging van de Haagse Hogeschool, die gepaard moet gaan met een energietransitie in de nabije wijk Laakkwartier-Oost.

Een andere deal betreft de woningcorporaties Staedion, Hof Wonen, Haag Wonen, DUWO en Arcade Wonen, waarmee wordt verder gewerkt aan de aanleg van warmtenetten voor 50.000 sociale huurwoningen. ‘Potentieel kan deze deal een jaarlijkse CO2 -besparing van 75 kiloton teweegbrengen’, staat in het akkoord. ‘Dit is ongeveer 5 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van Den Haag.’

De meeste deals zijn inspanningsverplichtingen. De gemeente werkt aan een klimaatdashboard dat de voortgang van alle Haagse verduurzamingsplannen bijhoudt, óók van deze klimaatdeals. Dit moet ervoor zorgen dat het niet bij mooie woorden blijft. Daarnaast gaat de gemeente een Klimaatberaad in het leven roepen, een collectief van betrokkenen, inwoners en wetenschappers dat de gemeente scherp moet houden.