Harco Leertouwer, Managing Director Europe bij Acre, doet aan ‘fund racing’ voor Ocean Generation door van 27 tot 29 juni van Heidelberg naar Amsterdam langs de Rijn te fietsen. Op deze manier wil hij het bewustzijn over de vervuiling van de Rijn door micro-plastics vergroten en geld inzamelen voor het werk dat Ocean Generation doet om onze oceanen te beschermen.

Harco fietst 600 km in 3 dagen langs de steden waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewoond. Harco Leertouwer: “Ik ben geboren en getogen in een dorp bij de Nederlandse IJssel, een zijrivier van de Rijn, waar ik vroeger op de rivierbedding speelde. In mijn carrière heb ik in Düsseldorf en Frankfurt am Main gewoond, dicht bij de rivier. Tegenwoordig woon ik in Amsterdam, waar ik veel tijd doorbreng met fietsen langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de drukste kunstmatige waterweg van de wereld. De afgelopen jaren heb ik gezien welke impact de klimaatcrisis heeft op de Rijn.”

Door van Heidelberg naar Amsterdam te fietsen wil Harco aandacht vragen voor de vervuilde rivier en het plastic dat in de oceaan terechtkomt. Overstromingen zijn minder voorspelbaar geworden naarmate ze heviger en sterker zijn geworden. Door vaker voorkomende droogtes en verschuivende neerslagpatronen is het waterpeil gedaald, waardoor er minder water overblijft om verontreinigende stoffen te verdunnen. Hogere temperaturen hebben ook invloed op algenbloei en zuurstofniveaus, die vissterfte kunnen veroorzaken en aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan ecosystemen. Harco: “Hoewel de Rijn altijd al last heeft gehad van vervuiling, vormen microplastics nu de grootste bedreiging voor de rivier, de oceanen en uiteindelijk voor het hele ecosysteem.”

Het geld dat hij ophaalt zal worden gedoneerd aan Ocean Generation, de charity die een inclusieve beweging stimuleert om oceaanbedreigingen aan te pakken door middel van wetenschap en storytelling. Harco’s werkgever Acre, wereldwijd leider in recruitment op het gebied van duurzaamheid, talentmanagement en executive search, sponsort Ocean Generation al vele jaren. Heidelberg Materials en NH Hotel Group zullen Harco ondersteunen om de fietstocht mogelijk te maken.

Harco wil €5.000 ophalen voor Ocean Generation (oceangeneration.org). Geïnteresseerden die een donatie willen doen kunnen terecht op GoFundMe: gofund.me/060a92e1 of Instagram (fundracer_harco).