Onderaannemers overtreden wet- en regelgeving
Na meer dan een jaar onderzoek op de bouwplaats, en diverse overleggen met NUON en onderaannemers in de Eemshaven, concludeert FNV Eemshaven dat NUON noch Mitsubishi iets doen aan de vele overtredingen van wet- en regelgeving door onderaannemers op de bouwplaats. De vakbond constateert dat er door onderaannemers en uitzendbureaus op grote schaal wordt onderbetaald. Het lijkt er zelfs op dat werknemers worden betaald naar gelang hun nationaliteit.
OESO-regels voor multinationals op gebied van tewerkstelling en arbeidsverhoudingen
NUON Energy N.V. is opdrachtgever voor de bouw van een energiecentrale in de Eemshaven. Aan de bouw werken honderden bedrijven met veelal buitenlandse werknemers. De Japanse multinational Mitsubishi is de hoofdaannemer. Geen van beide bedrijven houdt zich aan de OESO-spelregels. In deze richtlijnen staat dat multinationals moeten zorgen dat er op het gebied van tewerkstelling en arbeidsverhoudingen geen minder gunstige normen worden gehanteerd (door onderaannemers) dan voor vergelijkbare werknemers in Nederland. Oftewel, grote bedrijven moeten er op toezien dat er door onderaannemers netjes en verantwoord wordt gewerkt.
NUON en Mitsubishi weigeren categorisch verantwoordelijkheid te nemen
Elke keer dat FNV Eemshaven een overtreding constateert in de Eemshaven verwijzen NUON en Mitsubishi door naar hun onderaannemers en weigeren categorisch elke verantwoordelijkheid. De spelregels voor multinationals zijn echter duidelijk. Niet alleen moeten NUON en Mitsubishi stimuleren dat hun onderaannemers en leveranciers netjes handelen, ook dienen ze misstanden ‘aan te pakken’.
Bemiddeling door NCP
Als het NCP de melding ontvankelijk verklaart, wordt een bemiddelingstraject gestart om tot een oplossing van het probleem te komen. Aan het eind van het traject komt er een eindverklaring. Dat wordt ofwel een gezamenlijke oplossing ofwel een oordeel door het NCP over schending van de OESO-richtlijnen op basis van hun inzicht in de feitelijke omstandigheden.
Toekomstbestendige oplossing nodig voor structurele cao-overtredingen
FNV Eemshaven hoopt met dit zware middel tot een (toekomstgerichte) oplossing te komen voor de structurele overtreding van cao’s op grote bouwprojecten. Wat de vakbond betreft, wordt het hoog tijd dat de grote multinationals hun maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken en niet langer profiteren van de uitbuiting en onderbetaling die plaatsvindt bij de kleinere bedrijven die aan hen leveren.
FNV Bouw en FNV Bondgenoten werken samen onder de naam van FNV Eemshaven om de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden op alle bouwplaatsen in de Eemshaven te verbeteren.