Talks Energie Transitie

Wanneer

20/10/2022    
15:00 - 18:00

Waar

Eye Filmmuseum
IJpromenade 1, Amsterdam, Noord-Holland, 1031 KT, Amsterdam
Eye Filmmuseum
Talks Energie Transitie

Investeren in transitie – Hoe bieden ondernemers het hoofd aan de grote energie-uitdagingen?

Hoge energieprijzen, gascrises en netcongestie. Het zijn ontwikkelingen die zorgen voor grote onzekerheid en het bedrijfsleven onder druk zetten. Hoe zorgen we dat we de industrie behouden in ons land en tegelijkertijd de klimaatdoelen halen? Wat is op het gebied van elektrificatie nodig? Hoe ga je als bedrijf toch door met investeren in energietransitie?

Met o.a.: René Peters (TNO) – Giulietta Cohen (ORAM) – Alex van Dusseldorp (Bunge Loders Croklaan BLC) – Niels van Stralen (Chaincraft)

Tijdens Talks Energie Transitie duiken we erin en zoeken we concrete oplossingen.

Inleiding door René Peters (TNO)
Hij is veelvuldig in de media om de gascrisis te duiden en een lans te breken voor de Nederlandse industrie. René Peters, business director gastechnologie bij onderzoeksinstituut TNO en TET Raad-van-advieslid opent het programma met een inleiding over het belang van onderzoek en realistische verwachtingen van nieuwe energiedragers.

#TET1: Niels van Stralen Chaincraft – Circulaire chemie door fermentatie
Niels van Stralen directeur en oprichter van Chaincraft maakte onlangs het nieuws bekend dat 11 miljoen euro is opgehaald voor de transitie naar een circulair proces voor de productie van hoogwaardige chemicaliën om palmolie en olie te vervangen met innovatieve fermentatie technologie. Dat geeft energie!

Call for action: Welke innovatieve technologieën hebben nog meer een push nodig?

#TET2: Bunge Loders Croklaan – Dilemma investeren in ……..?
Alex van Dusseldorp, sr. projectmanager van het vanaf 2024 op Hoogtij gevestigde Bunge Loders Croklaan (BLC) leidt zijn dilemma in. BLC wil graag 100% elektrisch, maar daar is dan nog onvoldoende elektriciteit beschikbaar.

Call for action: Welke opties zijn er als je nu een investeringsbeslissing gaat maken?

Breakouts oplossingen netcongestie

Netcongestie blijft een terugkerend thema bij TET en we gaan dit keer met de handen uit de mouwen; voor de mogelijke oplossingsrichtingen gaan we namelijk uiteen in drie verschillende break-out groepen:

  • Praktisch met Joop Vrees, solution engineer industrie van Equans: Hoe bouw je je gas gestookte boiler om tot hybride of full electric boiler?
  • Marnix van Alphen, energietransitiemanager van Vattenfall presenteert een aantal praktijkvoorbeelden van systeemintegratie en (flexibele) elektrificatie in de industrie, waarvoor intensieve samenwerking tussen partijen nodig is.
  • Energiecoöperatie als oplossing voor Congestie in Westhaven, met projectmanager energy Reinoud Botman van Port of Amsterdam.

Meer informatie/aanmelden

Kaart wordt geladen...