Ecotone, voorheen in Nederland bekend als Royal Wessanen, is Europa’s toonaangevende kampioen in biologisch, plantaardig en fair trade voedingsmiddelen (o.a. bekend van de merken Zonnatura, Clipper, Abbot Kinney’s, Piramide Thee en De Rit) en heeft maar liefst 116,5 punten gescoord bij de hercertificering van het B Corp certificaat. Daarmee overtreft het bedrijf ruimschoots hun eerder behaalde score van 91,7 punten in 2019 waarmee ze destijds het eerste Europese merk waren met een B Corp certificaat. Ecotone is nu ‘s werelds best scorende wereldwijde voedingsbedrijf en verovert hiermee tevens een leidende positie net achter grote duurzame en sociale koplopers zoals Patagonia en Triodos bank. Bovendien zijn er van de wereldwijd 6000 B Corp gecertificeerde bedrijven slechts 104, die net zoals Ecotone, meer dan 1000 werknemers hebben.

De hercertificering valt samen met de lancering van hun nieuwste duurzaamheidsrapport en bijbehorend actieplan ‘Food for Biodiversity’. De hoge score en het rapport weerspiegelen de enorme toewijding van Ecotone om te voldoen aan de hoogste sociale en ecologische normen. Het bijna 260 jaar oude bedrijf is in Nederland al jaren marktleider in biologisch met een marktaandeel van rond de 36%. Daarbij staan transparantie en een verantwoordelijkheid voor de natuurlijke omgeving centraal in het gehele merkportfolio en lopen ze met deze hoge hercertificering wederom voor op de groene curve.

Van bodem tot bord

Het missie gedreven bedrijf, biologische pionier en leider op het gebied van plantaardig voedsel, heeft een doel dat vanaf het ontstaan al diepgeworteld is in het bedrijfsmodel. Sinds de oprichting pleit Ecotone voor een natuurvriendelijke manier van produceren in de gehele keten en hebben ze de missie om de voedingsindustrie van binnenuit op te schudden. Ze nemen hun bedrijf en eigen merken met een kritische blik onder de loep – van de producten die ze maken, tot de manier waarop – om vanuit daar een voorbeeld te kunnen zijn voor de hele industrie. Elk merk, waaronder Zonnatura in Nederland als grootste, werkt op haar eigen unieke manier aan een duurzame toekomst. Ondanks de huidige moeilijke tijd – voor zowel consument als bedrijf – door de ontwikkelingen rondom de inflatie, de oorlog en het gebrek aan goede en gezonde grondstoffen, blijft ‘biologisch’ de hoogste prioriteit.

De hercertificering met deze bijzonder hoge score is een bewijs van de toewijding van Ecotone om de voedingsindustrie te transformeren; een industrie die algemeen wordt erkend en gezien als een van de belangrijkste oorzaken van verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering. “We zijn heel erg blij met de resultaten, maar dit is pas het begin. Deze goede score is een tussentijdse bevestiging dat we met de juiste dingen bezig zijn met onze mooie biologische merken. Onze missie is pas volbracht als de mensheid in volledige harmonie samenleeft met de natuur, en we dit hebben gerealiseerd met onze leveranciers, partners en consumenten. Wij voelen ons de spreekbuis voor hen die (nog) niet kunnen praten, de planeet en alle volgende generaties die er nog mogen komen,” aldus Han van Nieuwland, General Manager Wessanen Benelux.

Biodiversiteit op de kaart zetten

Het wordt steeds duidelijker dat de wereld midden in een biodiversiteitscrisis zit. De kwaliteit en kwantiteit van de natuur nemen af, steeds meer leefgebied verdwijnt en meer dan een miljoen plant- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Hierdoor ontstaat er een verlies van diversiteit aan ingrediënten en bestaat het dieet in vele gevallen slechts nog uit een paar soorten granen. Dit heeft vervolgens een grote invloed voor het leven hier op aarde. Ecotone bestaat om hier verandering in teweeg te brengen; in de manier waarop eten wordt geproduceerd en welke invloed het heeft op de biodiversiteit.

“Dit is voor ons allen een cruciaal moment in de geschiedenis om het verlies aan biodiversiteit en de klimaatverandering nu echt aan te pakken. Ons doel is om de industrie te helpen evolueren naar een vernieuwd wereldwijd model dat de menselijke gezondheid, het welzijn en het herstel van kwetsbare ecosystemen ten goede zal komen,” aldus Christophe Barnouin, CEO van Ecotone. Het duurzaamheidsrapport en actieplan blijven zich richten op duurzame groei en zet ook de ambitieuze plannen van Ecotone uiteen voor verdere ontwikkelingen in 2025 en 2030. De belangrijkste doelen omvatten: een 90% biologisch portfolio in 2030, meer dan 95% van de omzet moet uit plantaardige producten komen, en het gebruik maken van 66% alternatieve ingrediënten zoals oude granen, voor meer verschillende soorten voedingsstoffen en meer biodiversiteit.

Feiten en cijfers:

  • Ecotone werkt in alles met hun biodiversiteitsmantra: bescherm (geen chemicaliën), groei (diversiteit van ingrediënten in alle recepten), koester(ondersteuning van iconische ecosystemen)
  • Om voedingsbedrijven aan te moedigen een meer holistische benadering te volgen bij het meten van hun milieu-impact, heeft Ecotone opgeroepen om voetafdruk metingen van pesticiden toe te voegen aan de volgende richtlijn voor duurzaamheidsrapportage van de Europese Unie (CSRD).
  • Inmiddels is 96% van de €724 miljoen omzet plantaardig. Sinds 2019 heeft het bedrijf €35 miljoen geïnvesteerd in productiecapaciteit en uitbreiding van plantaardige dranken, biologische thee en biologische ontbijtgranen.
  • Het portfolio bestaat nu uit 79% biologische producten met een focus op het verwijderen van schadelijke pesticiden en herbiciden uit andere landbouwpraktijken.
  • Een reductie van 9% in ‘Scope 3’-koolstofemissies door initiatieven in de waardeketen die de koolstofuitstoot van grondstoffen en transport aanpakken
  • Er wordt gebruik gemaakt van 64% alternatieve ingrediënten in de recepten, waaronder experimenten met oude granen.