Vandaag op ‘Duurzame Dinsdag’ ontvingen tijdens een inspirerende bijeenkomst in Sociëteit De Witte in Den Haag drie duurzame toppers een ‘Duurzaam Lintje’: Carola Wijdoogen, Ruud Koornstra en Wouter van Dieren. De lintjes werden opgespeld door juryvoorzitter Maurits Groen.

Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het lintje is een eerbetoon aan individuen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen ten behoeve van een duurzame samenleving.

Carola Wijdoogen is Directeur Duurzaam Ondernemen van NS. Zij is de eerste MVO Manager die een deze onderscheiding ontving. Ze werd in 2014 verkozen tot ‘MVO Manager van het Jaar’.  ‘Zij zette een topprestatie neer’, aldus Maurits Groen en werd omschreven als ‘volkomen onterecht bescheiden’.

Ruud Koornstra is ondernemer en eerste Energiecommissaris van Nederland. Maurits Groen refereerde aan zijn bravoure als ondernemer en roemde zijn maatchappelijke inzet.

Voor Wouter van Dieren was het eigenlijk een correctie van wat al veel eerder had moeten gebeuren. Deze duurzaamheidsman van het eerste uur ontving als het ware zijn lintje als ‘oeuvreprijs’. Hij werd omschreven als ‘patriarch van de Nederlandse milieubeweging met een orkaankracht die soms zelfs de jeugd niet kan bijbenen’.

Download hier het juryrapport met de speech van Maurits Groen.