Op Duurzame Dinsdag 5 september a.s., de Prinsjesdag van de duurzaamheid, ontvangen Gerard de Leede (Solarge), Jessica den Outer (Rechten voor de Natuur), Anne-Marie Rakhorst en Elisah Pals (Zero Waste Nederland) een Duurzaam Lintje. Deze onderscheiding is de enige in zijn soort op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Het Duurzame Lintje is een onderscheiding voor personen die zich zonder eigen belang al jarenlang inzetten voor een duurzamere samenleving. Het Duurzame Lintje heeft daarmee een unieke waardering voor de wijze waarop deze mensen zich ingespannen hebben, soms tegen de stroom in. De onderscheiding wordt uitgereikt door Maurits Groen.

Demissionair Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten neemt de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst. Een koffer vol met duurzame ideeën en initiatieven van koplopers uit het hele land. Dit jaar is alweer de 25e editie van Duurzame Dinsdag.

Duurzame Dinsdag

Duurzame Dinsdag verzamelt al 25 jaar voorbeelden en legt verbindingen tussen maatschappelijk initiatief, politiek en beleid. Onder maatschappelijke initiatieven wordt een breed pallet aan vormen verstaan, waaronder sociaal ondernemers, startups, scale-ups, coöperaties, stichtingen, burgerinitiatieven. Het zijn initiatieven uit de samenleving. Kenmerkend is dat ze gaan voor de inhoud, ze zijn impact gedreven. Ze kiezen vaak andere bedrijfsmodellen, passend bij de missie om de wereld te verduurzamen. Het zijn koplopers in innovatie. Ze gaan voor de inhoud en hebben hun blik gericht op de toekomst.

De koffer van Duurzame Dinsdag

De 155 maatschappelijke initiatieven in de koffer van dit jaar geven een inspirerend beeld van de ‘stand van het land’ op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Er zijn in Nederland tienduizenden ondernemende mensen aan de slag met een eigen initiatief om de samenleving duurzamer en socialer te maken. Dit zijn sociaal ondernemers, burgerinitiatieven, coöperaties en vele andere vormen. Zij vinden nieuwe grondstoffen, of leren mensen zero waste te leven. Ze ruilen, lenen en delen kleding, speelgoed en auto’s zodat we minder hoeven te produceren en consumeren. Ze verkorten de voedselketen en vinden wereldveranderende technieken uit, zoals airco’s op water en pompaandrijvingen op magneetkracht. Er is geen vraagstuk waar de samenleving zelf niet al mee bezig is.

Duurzame Dinsdag Prijzen

Op Duurzame Dinsdag wordt ook de Duurzame Dinsdag Prijs uitgereikt. De 7 genomineerden zijn bekend.

Troonrede en Duurzame Lintjes

Een Prinsjesdag is geen Prinsjesdag zonder een troonrede en lintjes. De Duurzame Troonrede wordt dit jaar geschreven en voorgedragen door Ruud Zanders namens Caring Farmers.

De Duurzame Lintjes, die jaarlijks een aantal mensen opgespeld krijgen voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk initiatief, worden dit jaar uitgereikt aan Jessica den Outer (Rechten voor de Natuur), Gerard de Leede (Solarge), Anne-Marie Rakhorst (Search, duurzaamheid.nl) en Elisah Pals (Zero Waste Nederland). Nederland is het enige land ter wereld dat een onderscheiding zoals het Duurzame Lintje kent. En in tegenstelling tot koninklijke onderscheidingen, waarvan er elk jaar circa 6.000 worden toegekend, is er jaarlijks slechts een handjevol Duurzame Lintjes. Ook in dat opzicht dus een uitzonderlijke onderscheiding. De Duurzame Lintjes gingen eerder naar onder andere Paul Polman, Feike Sijbesma, Wubbo Ockels, Marjan Minnesma, Jacqueline Cramer, Wouter van Dieren, Ruud Koornstra, Greta Thunberg, Jaap Korteweg, Folkert van der Molen, Carola Wijdoogen, Bibi Mantel en Frans Timmermans.