Iedere eerste dinsdag in september (Duurzame Dinsdag) worden de Duurzame Lintjes uitgereikt. Deze onderscheiding, ontworpen door kunstenares Iris Le Rütte, is de enige in zijn soort op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Het Duurzame Lintje is een onderscheiding voor personen die zich zonder eigen belang al jarenlang inzetten voor een duurzamere samenleving. Het Duurzame Lintje heeft daarmee een unieke waardering voor de wijze waarop deze mensen zich ingespannen hebben, soms tegen de stroom in. Dit jaar ontvangen eurocommissaris Frans Timmermans, Jaap Korteweg en de Nederlandse IPCC-wetenschappers een Duurzaam Lintje! Op 6 september, Duurzame Dinsdag 2022, worden deze lintjes uitgereikt.

De motivatie van de jury:

Frans Timmermans (Eurocommissaris en tevens de eerste vicevoorzitter)

“De jury van Duurzame Dinsdag is geïnspireerd door uw tomeloze inzet voor sociaal-maatschappelijke thema’s en het klimaat. De resultaten van uw werkzaamheden inzake de European Green Deal zijn een mooi voorbeeld en bieden concrete oplossingen om klimaatneutraal Europa in 2050 te realiseren. Met alle onderhandelingen voor deze deal heeft u bruggen gebouwd om de Europese Unie klaar te maken voor de toekomst.”

Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys en founding father van De Vegetarische Slager)

“De jury van Duurzame Dinsdag is geïnspireerd door uw innoverende bijdrage aan het voedsel, energie en klimaatvraagstuk waarbij zowel technische oplossingen als de sociaal maatschappelijke kant en de natuurontwikkeling wordt meegenomen. Door vele partijen te verbinden en coalities te smeden brengt uw een beweging op gang die verandering in de hele voedselketen mogelijk maakt.”

IPCC wetenschappers

“De jury van Duurzame Dinsdag is geïnspireerd door uw bijdrage aan de IPCC-rapporten die het belang van wetenschappelijk onderzoek laten zien en hoe dit gebruikt kan worden om internationaal klimaatbeleid om te vormen. Hiermee draagt u – als een echte bruggenbouwer – bij aan het verbinden, enthousiasmeren en positief stimuleren van mensen.”

Bij de uitreiking is vanuit elke IPPC-werkgroep iemand aanwezig is als ‘representative’: Aimée Slangen (werkgroep 1), Marjolijn Haasnoot (werkgroep 2), Gert-Jan Nabuurs (werkgroep 3) en Rob van Dorland als een van de onderhandelaars voor de samenvatting voor beleidsmakers.