Earth Overshoot Day is opgezet om te identificeren op welke dag in het jaar we wereldwijd het ‘natuurlijk budget’ hebben verbruikt, van wat de aarde in een jaar kan regenereren. De voetafdruk van een gemiddelde burger is op dit moment (veel) groter dan wat de Aarde kan compenseren. Dit jaar is het al op 28 juli Earth Overshoot Day. In minder dan acht maanden heeft de mensheid het aardse budget voor dat jaar opgebruikt. Voor Nederland viel deze dag zelfs al op 12 april. Tijd voor verandering!

Earth Overshoot Day 2022 valt al op 28 juli

‘Global Footprint Network’ is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die ieder jaar Earth Overshoot Day vaststelt. Zo’n vijftig jaar geleden kon de natuur zichzelf nog herstellen om onze menselijke consumptie te compenseren. Sinds het begin van de jaren ’70 niet meer. Helaas valt Earth Overshoot Day ook steeds eerder in het jaar, terwijl we er juist voor moeten zorgen dat de datum steeds verder in het jaar opschuift en we uiteindelijk helemaal geen Earth Overshoot Day meer hebben.

“In minder dan acht maanden heeft de mensheid het aardse budget voor dat jaar opgebruikt. Voor sommige landen is dit zelfs al na een tweetal maanden. Tijd voor verandering!”

Bron: https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

Hoeveel verschilt de ecologische voetafdruk per land?

Bij het bepalen van de Earth Overshoot Day 2022 wordt er naar diverse factoren gekeken, waarbij de belangrijkste twee de menselijke ecologische voetafdruk en de biocapaciteit van de planeet zijn. Je hebt een wereldwijde Earth Overshoot Day, maar deze wordt tevens per land berekend.

Er is veel verschil tussen de landen. Dit heeft te maken met de ecologische voetafdruk van een gemiddelde burger in het land en het natuurlijke kapitaal van een land. Er zijn slechts enkele landen met een minder grote voetafdruk dan wat deze landen in theorie zouden aan kunnen. Helaas is deze verhouding bij circa 80% van de andere landen precies andersom. Ook wij zijn allesbehalve een goed voorbeeld. Earth Overshoot Day voor Nederland valt al op 12 april, net als Tsjechië en Noorwegen. Wij hebben met onze huidige levensstijl maar liefst 3,6 ‘aardes’ nodig.

“De belangrijkste oorzaken van de vervroegde datum waren onze CO2-uitstoot en de afname van de wereldwijde biocapaciteit van de bossen”

Tijd om Earth Overshoot Day op te schuiven.

Het grootste gevaar bij het tegengaan van klimaatverandering, is het geloof dat iemand anders het oplost. Duurzaamheid is iets waar we allemaal een steentje aan kunnen bijdragen. Overheden, bedrijven en ook wij als consumenten.

Zelf het broeikaseffect beïnvloeden

In onze vorige blog over de Earth Overshoot Day in 2021 heb ik behandeld wat de vijf belangrijkste aandachtpunten zijn om de datum op te schuiven (planeet, steden, energie, voedsel en bevolking). Dit jaar deel ik graag de ‘Klimaatklappers’ van Milieucentraal. Zij delen een mooi overzicht aan goede tips om de hoeveelheid broeikasgassen* die je uitstoot te verminderen.

  • De Klimaatklappers geeft een goed overzicht wat je zelf kunt doen om je CO2-uitstoot (flink) te verminderen.
  • Ook goed om je eigen CO2-voetafdruk te berekenen. Ben je benieuwd wat je eigen ‘Overshoot Day’ is? Bereken hem nu!
  • We geloven bij Tarkett dat circulariteit dé manier is om de uitstoot als organisatie te verlagen. Recycling of hergebruik voorkomt verbranding na de levensduur en vermindert ontginning aan nieuwe grondstoffen. Lees meer over onze visie hierop en bekijk onze tips.
  • Laat je oude of kapotte airco verwijderen door een monteur. Zo voorkom je dat fluorgassen vrijkomen. Wat zijn fluorgassen? Dit zijn ook broeikasgassen*, waarbij 1kg aan (SF6) fluorgassen gelijk staat aan maar liefst 22.800 kg CO2. Lees in dit artikel ook wat verdere tips zijn om je huis te koelen.
  • Lever je oude koelkast of vriezer in om te voorkomen dat het koelmiddel in de lucht eindigt. Bekijk ook de tips bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer.

Er is gelukkig ook hoop…..

Helaas is de klimaatverandering niet iets van de toekomst en zien we steeds meer van de desastreuze gevolgen in het nieuws. Gelukkig zijn er ook een aantal positieve ontwikkelingen te melden en kan de natuur ontzettend veerkrachtig zijn.

Onlangs deelde WWF het nieuws dat Heritage Colombia heeft aangekondigd 32 miljoen hectare natuur te beschermen. Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare! Ook werd onlangs bekend gemaakt dat negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten. Deze coalitie werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere NGO’s.

Dit soort samenwerkingsverbanden zijn enorm belangrijk om de biodiversiteit te behouden en de natuur beter bestand te maken tegen klimaatverandering

Laten we samenwerken en de datum opschuiven

We hopen dat we u hebben kunnen enthousiasmeren om samen de datum op te schuiven. Het is echt mogelijk geloven wij en noodzakelijk. En iedereen kan hierin helpen.

Denise van Keulen, Communicatie Manager Benelux bij Tarkett