2020 wordt nog generaties lang herinnerd als het meest ontwrichtende jaar in de moderne geschiedenis. De COVID-19-pandemie heeft aangetoond hoe slecht onze wereldwijde systemen voorbereid zijn op het omgaan met verstoringen, en ook hoe nauw de aard van onze samenleving en de wereld werkelijk met elkaar verbonden zijn. In de wederopbouw van de samenleving en economie zullen veerkracht, rechtvaardigheid en duurzaamheid belangrijker zijn dan ooit tevoren.  Op zaterdag 22 augustus 2020 is het ‘Earth Overshoot Day’, de dag dat we alle hulpbronnen die de aarde ons ter beschikking stelt voor het hele jaar hebben gebruikt. Vanaf 23 augustus lenen we meer van moeder natuur, dan wat ze kan uitdelen. We leven op de pof. In vergelijking met vorig jaar zijn onze wereldwijde eisen aan de natuur met bijna tien procent gedaald. Toch hebben we op 23 augustus meer bomen gekapt dan bossen hebben kunnen vernieuwen, meer vis hebben gevangen dan de oceaan kan aanvullen en meer kooldioxide hebben uitgestoten in de atmosfeer die ecosystemen kunnen opnemen in een jaar.

Door de pandemie is Earth Overschoot Day maar liefst 25 dagen later dan in 2019 (29 juli 2019). We zouden echter een veel grotere vooruitgang verwachten, gekeken naar het feit dat de wereld veel langer dan drie weken op “pauze” heeft gestaan. Als we niets veranderen en ons gedrag niet uit onszelf aanpassen, zal deze verbetering dan ook niet blijvend zijn. Door de pandemie zijn we ons meer bewust dat wijzelf verantwoordelijk zijn voor onze toekomst. Een toekomst waarin de mensheid gedijt binnen de middelen van onze enige planeet. Dit is wat we ‘one-planet prosperity’ noemen. Vrij vertaald “één wereld voor iedereen”.

Met elkaar, het bedrijfsleven, de overheid en jij en ik, realiseren we ons dat disruptie zeker deel uit zal maken van het nieuwe normaal. Met elkaar hebben we belangrijke lessen geleerd die energie- en duurzaamheidsprofessionals uit de crisis kunnen halen om het herstel te starten. Duurzame oplossingen zijn nodig. Oplossingen die zijn ontworpen om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren en de ecologische grenzen van onze planeet respecteren. Bedrijven die de mensheid helpen te leven binnen het ‘one-planet’ budget zullen veerkrachtiger en winstgevender zijn.

Drie energie- en duurzaamheidslessen van COVID-19 voor een toekomstvaste duurzame onderneming:

  1. Een preventieve mindset is noodzakelijk

Toonaangevende organisaties bevinden zich nu in een unieke positie om de helden van disruptie te worden door een preventieve mindset aan te nemen. Sommigen hebben de COVID-19-crisis de “proef” voor toekomstige klimaatcrises genoemd; de stappen die bedrijven de komende maanden nemen, gaan de gezondheid en veerkracht van de ondernemingen op de lange termijn veranderen.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld energie-efficiëntie, dataverzameling en -beheer en koolstofreductie in de supply chain aanpakken om een aanzienlijke impact op het milieu te realiseren. Tegelijkertijd verbeteren ze hiermee de betrouwbaarheid van de goederen en diensten die nodig zijn voor duurzame groei. Dit is het moment om deze praktijken toe te passen.

  1. Later is nu

We moeten de problemen aanpakken. Bedrijven moeten nu meer dan ooit tevoren reageren op de uitdagingen van een breed scala aan bedreigingen op de huidige bedrijfsvoering. Het is dan ook bewezen dat duurzame bedrijven significant beter presteerden tijdens de pandemie dan hun concurrenten. Bedrijven die zich inzetten voor hun werknemers, klanten, gemeenschappen, leveranciers, investeerders en de planeet hebben tijdens de crisis creatieve middelen gezocht om te innoveren, uitdagingen om te zetten in kansen en zichzelf te positioneren voor post-pandemische groei.

  1. Flexibiliteit en veerkracht is de kern

Het vermogen om mee te bewegen met verstoring, in plaats van star te blijven, is de sleutel tot succes.

Degenen die geconfronteerd werden met uitdagingen van dalende cijfers, zijn genoodzaakt om zich aan te passen. Niet alleen omdat het noodzakelijk is. Het is ook het juiste om te doen. Voorbeelden hiervan hebben we afgelopen maanden veelvuldig gezien. Bij vele restaurants kun je nu ook eten afhalen, cosmeticafabrikanten produceren handdesinfecterend middel en evenementbureaus toveren kledingrekken voor de garderobe om in verhuurbare verrijdbare kuchschotten.

Samenvattend kunnen we stellen dat het “nieuwe” normaal gaat om beter opbouwen

De uitdaging is om de huidige crisis om te zetten in een kans en te gedijen binnen de ecologische middelen van de aarde. Ja, Earth Overshoot Day is met drie weken uitgesteld, maar dit is niet genoeg om onze toekomst en, nog belangrijker, die van de jongeren in stand te houden. Het doel is om de hulpbronnen van de aarde niet te verbruiken voor 31 december en daar kunnen wij allemaal ons steentje aan bij dragen. #MoveTheDate of Earth Overshoot Day.

Leestip

Vorig jaar werd door Schneider Electric en Global Footprint Network een ‘one-planet prosperity’ opgesteld. Dit jaar hebben we een gezamenlijk e-book gelanceerd om te illustreren welke producten en diensten bedrijven in moeten zetten om het succes van de mensheid op lange termijn ondersteunen (en die bijdragen aan #MoveTheDate of Earth Overshoot Day). Maar ook om als bedrijf beter gepositioneerd te zijn om op de lange termijn relevant te blijven.

Debby Slofstra, VP Building bij Schneider Electric