In de wereld van humanitaire hulp is elke individuele bijdrage van onschatbare waarde. Diederik Rodenburg, een toegewijde professional met een passie voor duurzaamheid en een scherp oog voor facilitair management, vervult een essentiële rol binnen het Rode Kruis in Nederland. Het Rode Kruis biedt noodhulp, ondersteunt kwetsbare mensen zowel nationaal als internationaal, en draagt bij aan het verbeteren van levens in crisissituaties. Diederik brengt met zijn diverse achtergrond, waaronder ervaring in kunsttransport, veelzijdigheid naar het Rode Kruis als facilitair manager, waar hij zijn passie voor duurzaamheid combineert met zijn professionele taken.

Duurzaamheid is voor Diederik geen modewoord; het is een levenswijze die hij actief promoot binnen het Rode Kruis. Zijn betrokkenheid bij het vormgeven van een duurzaamheidsbeleid en het oprichten van een werkgroep voor duurzaamheid getuigt van zijn toewijding om duurzame praktijken te verankeren als een integraal onderdeel van de organisatiecultuur, zoals het inkopen van duurzame energie tot het inkopen van tweedehands opgeknapt meubilair. Diederik benadrukt het belang van duurzaamheid binnen de organisatie en zegt: “De toenemende frequentie van natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering is onmiskenbaar, en als het

Rode Kruis staan we klaar om hulp te bieden en ervoor te zorgen dat mensen voorbereid en beter bestand zijn tegen de gevolgen van een eventuele ramp. In het dagelijks werk bij het Rode Kruis ervaren we de directe impact van de gevolgen van de klimaatverandering, daarom streven we als organisatie ernaar om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren en zo min mogelijk bij te dragen aan de klimaatverandering”.

Het Social Aid & Sustainability Benchmark Project markeert een cruciale stap voorwaarts in het streven naar duurzaamheid. Non-profitorganisaties zoals Partos, Fair Climate Fund en het Rode Kruis bundelen hun krachten met GSES (The Global Sustainable Enterprise System), een platform dat organisaties ondersteunt bij het meten, rapporteren en extern valideren van duurzaamheidsprestaties, om een sectorspecifieke benchmark te ontwikkelen. Hierdoor kunnen non profitorganisaties hun duurzaamheidsprestaties meten, evalueren, vergelijken en de impact van hun projecten extern communiceren.

Voor Diederik vertegenwoordigt dit project een kans om zowel binnen als buiten de organisatie een positieve verandering teweeg te brengen. Naast het bieden van een raamwerk voor het meten en communiceren van duurzaamheidsresultaten in de non-profit sector, wat de transparantie en geloofwaardigheid van humanitaire projecten versterkt, hoopt Diederik ook dat het bewustzijn vergroot en gedragsverandering aanmoedigt. Door nauwkeurige metingen en transparante rapportage hoopt hij een paradigmaverschuiving teweeg te brengen in de manier waarop organisaties duurzaamheid benaderen.