Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt door steeds meer organisaties nagestreefd. Een van de mogelijkheden om hieraan bij te dragen is het investeren in zonne-energie. Maak jij al gebruik van zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand? Aan zonnepanelen zitten verschillende voordelen. Mocht je nog twijfelen over het investeren in zonnepanelen, dan is dit artikel het lezen waard! In dit artikel zetten we de verschillende voordelen van zonne panelen voor je op een rijtje.  

Financiële voordelen van zonnepanelen 

Een van de belangrijkste redenen om in zonnepanelen te investeren, zijn de financiële voordelen hiervan. Investeren in zonne-energie levert je op jaarbasis een flinke besparing op in de energiekosten. Een groot deel van de benodigde energie wek je immers zelf op met de zonnepanelen! Daarbij worden er door verschillende (overheids)organisaties subsidies aangeboden voor de investering in zonne-energie. Vind je geen passende subsidie bij jouw situatie? In dat geval is het voor bedrijven mogelijk om de btw op zonnepanelen af te trekken bij hun kwartaalaangifte. Het maakt de zonnepanelen steeds aantrekkelijker. 

Overschot aan energie salderen 

Onder salderen verstaan we het verkopen van een overschot aan energie. Momenteel ontwikkelen verschillende partijen een accu, die binnen je woning of bedrijfspand bevestigd kan worden. Met deze accu kun je het overschot aan energie zelf opslaan. Ideaal, wanneer je in de wintermaanden te weinig energie opwekt. Totdat deze batterijen breder op de markt komen, kun je het overschot salderen. Hierbij wordt hetgeen jij aan het stroomnet levert afgetrokken van de energie die je afneemt van het stroomnet. 

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig 

Naast de financiële voordelen van zonnepanelen, zijn deze systemen zelf ook steeds duurzamer. In die zin dat zonnepanelen een lange levensduur hebben en maar weinig onderhoud vergen. Als bedrijf investeer je een keer in een groot aantal zonnepanelen, die je vervolgens lange tijd kunt blijven gebruiken. Bij de aanschaf van zonnepanelen kan een verkoper je adviseren over het onderhoud wat je hieraan uit moet voeren. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Tot slot draagt de investering in zonne-energie bij aan een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. De CO2-uitstoot neemt sterk af bij het gebruik van zelf opgewekte, groene energie. Wist je dat je per jaar circa 60 kilogram aan CO2 bespaart per vierkante meter aan zonnepanelen? Door het dak van een grote loods of een bedrijfspand vol te leggen met zonnepanelen loopt het totaal aan bespaarde CO2 al snel op!