CONO Kaasmakers zet een nieuwe stap in verduurzaming. Vanaf nu zijn alle kazen GMO-vrij. De melkveehouders van de coöperatie voeren hun koeien met GMO-vrij voer. Dat betekent dat er geen genetisch gemodificeerde voeding wordt gebruikt. De aanpassing in de bedrijfsvoering is vorig jaar ingezet. Wim Betten, Algemeen Directeur van CONO Kaasmakers: “We hebben het met zijn allen gedaan en maken onze belofte waar. Onze coöperatie staat voor echte en smaakvolle producten van hoge kwaliteit. GMO-vrije kaas is daarvan een prachtig voorbeeld”.

Gras als basis

Alles wat een koe eet, komt terug in de melk, en daarmee in de kaas. Vers gras is een bron van voedzame eiwitten. En daarmee de beste basis voor een goede kwaliteit kaas. Hoe meer vers gras de koeien binnenkrijgen, hoe minder krachtvoer er van elders hoeft te worden aangevoerd.

GMO-vrij krachtvoer

GMO-vrije voeding past binnen de ambachtelijke werkwijze van CONO: het maken van premium kazen met passie en aandacht voor mens, dier en milieu. Het CONO rantsoen bestaat grotendeels uit gras dat door de melkveehouder zelf verbouwd wordt. Het krachtvoer dat CONO-koeien daarnaast krijgen bestaat uit grondstoffen die GMO-vrij zijn geteeld. Bijna 80% van al het koeienvoer komt direct uit de regio. Verder stuurt CONO op circulaire landbouw door het verlagen van krachtvoergebruik en een hogere mate van zelfvoorzienend zijn dankzij eigen geteeld ruwvoer.

Duurzaamheidsprestaties gewaardeerd

Op de ranglijst van Sustainable Brand Index is Beemster kaas, het bekendste merk van CONO, voor het tweede jaar op rij door de Nederlandse consument beoordeeld als duurzaamste kaasmerk. Wat aangeeft dat consumenten de inspanningen van CONO op het gebied van duurzaamheid steeds meer herkennen en waarderen.