Vandaag opnieuw een belangrijke mijlpaal te vieren in de samenwerking tussen adidas en Allbirds – de lancering van de ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 KG CO2e. Deze nieuwe versie van de FUTURECRAFT.FOOTPRINT, die vorig jaar op de markt kwam, toont aan dat hardloopschoenen met een lage CO2-uitstoot op grote schaal kunnen worden geleverd. Alle ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 KG CO2e schoenen komen overeen met slechts 2.94 kg CO2e per paar, wat betekent dat het het enige adidas en Allbirds performance model is dat onder de 3 kg CO2e blijft.

Met meer schoenen beschikbaar dan ooit tevoren, is deze lancering een persoonlijk record voor beide merken en laat het zien hoe snel innovatie kan vorderen wanneer twee marktleiders samenwerken. Door meer te doen met minder hebben adidas en Allbirds hun expertise gecombineerd om de prestatievoordelen te maximaliseren met minimale materialen en slimme oplossingen. Dit om elke loper een duurzame schoen te bieden die geschikt is voor topprestaties.

Elk paar heeft een CO2-voetafdruk van slechts 2.94 kg CO2e en wordt gemaakt met 63% minder uitstoot*. De ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 kg CO2e toont een nieuwe kijk op design en bewijst een alternatieve productiemethode die de CO2-impact drastisch vermindert.

De ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 kg CO2e komt in vier nieuwe kleuren, waaronder Core Black/ Bliss, Cloud White/ Carbon, Core Black/ Acid Red en Allbirds’ exclusieve kleur. Elke schoen is gekleurd zonder kleurstof – een methode waarbij de natuurlijke kleur van het materiaal wordt gebruikt om het waterverbruik te verminderen.

Kimia Yaraghchian, Product Manager bij adidas: “Door deze vooruitstrevende samenwerking voort te zetten, hopen we andere merken te inspireren om nieuwe duurzamere wegen in te slaan. Door samen te werken kunnen we verdere stappen zetten waarbij er geen koolstofafval meer zal zijn, en we willen ook laten zien dat drastische veranderingen en oplossingen mogelijk zijn binnen een heel korte tijd. Aangezien we ons al midden in de klimaatverandering bevinden, is het belangrijk om mensen te laten realiseren dat de industrie nu de knop kan omzetten en dat er nog hoop is om bij te dragen aan het niet overschrijden van de 1,5°-doelstelling.

“Het is belangrijk dat de lancering van de ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 KG CO2e bewijst dat gelijkgestemde ambitie kan helpen om op schaal koolstofarme hardloopschoenen te leveren. Dit project heeft de basis gelegd voor de decarbonisatiedoelstelling. Alle lessen die we uit dit project hebben getrokken zijn onmiddellijk verwerkt in de creatie van nog meer hardloopschoenen om onze voetafdruk sneller te verkleinen. Dus blijf op de hoogte van meer inspirerende collecties die het verschil maken.”

Hana Kajimura, Head of Sustainability bij Allbirds: “De adidas x Allbirds samenwerking is al een geweldig avontuur geweest, en we zijn ongelooflijk enthousiast om dit innovatieve product in de handen van meer consumenten over de hele wereld te krijgen. De uitbreiding van onze samenwerking om producten in nieuwe kleuren en op grotere schaal aan te bieden, bewijst hoe ver we kunnen komen als we ervoor kiezen om samen te werken met een partner die onze visie deelt.”

“Klimaatverandering vormt een enorme uitdaging, maar het succes van dit project is een voorbeeld van hoe twee teams kunnen samenwerken om een duurzame schoen te creëren die geschikt is voor topprestaties. Onze overkoepelende ambitie is om anderen te inspireren om hun ontwikkelingsprocessen open te stellen en met anderen samen te werken om de meest koolstofefficiënte designs te ontwerpen.”

De ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 KG CO2e heeft de volgende eigenschappen:

  • Bio-based EVA – De tussenzool is gemaakt met 17% plantaardige elementen afkomstig van suikerriet en biedt een koolstofarme component, die deels is ontwikkeld met natuurlijke materialen. In de inlegzool is 46% van het materiaal afkomstig van suikerriet en in het tong- en hielschuim 17%.
  • Innovatie buitenzool – De buitenzool, die gemaakt is van 10% gerecycled rubber, is extreem licht en minimalistisch. Met een dikte van 1-1,2 mm is hij ontworpen om de CO2-voetafdruk te verkleinen in vergelijking met andere buitenzolen.
  • Verwijdering van de torsiestang – Het volledig verwijderen van de middenvoet-torsiestang heeft materiaal bespaard en geresulteerd in een grotere flexibiliteit bij de overgangsfase tijdens het hardlopen.
  • Tangram ontwerp – Zowel het bovenmateriaal als de buitenzoolconstructie zijn geïnspireerd op het Tangram Principe – een ontwerpmethode die de visuele indruk wekt dat het bovenmateriaal en de buitenzolen in elkaar zijn gezet als een puzzel van individuele onderdelen. Dit betekent dat alle afzonderlijke onderdelen in hun geheel zo min mogelijk uit elkaar vallen tijdens de productie en zo afval te verminderen.
  • Materiaal bovenwerk –Het bovenwerk is gemaakt van 77% gerecycled polyester en 23% natuurlijke lyocell – een vezel gemaakt van duurzaam geteeld hout. En ontworpen om een glad, licht bovenwerk te creëren dat voldoet aan de prestatieverwachtingen met een verminderde CO2-impact.
  • Eigenschappen met 100% gerecycled polyester – De voering, veters en het borduursel zijn allemaal gemaakt van 100% gerecycled polyester.
  • Koolstofvoetafdruk callout voor transparantie – Een lijst op de tong geeft de koolstofvoetafdruk weer van elke levenscyclusfase, inclusief de totale koolstofvoetafdruk van het hele project.