In elk kantoor heb je er wel een of meer: een koffiezetapparaat. Ernaast staat vaak een grote stapel wegwerpkoffiebekertjes die na de koffiepauze flink geslonken is. Binnenkort zullen koffiecorners er toch net wat anders uitzien. Vanaf 2023 zijn deze wegwerpbekertjes namelijk verboden.

Een onmisbare maatregel voor duurzame kantoren

Hoewel het voor sommigen ongetwijfeld wennen zal zijn, is het weren van wegwerpbekertjes op kantoor een onmisbare stap voor duurzame ondernemingen. Het verbod op deze bekertjes, in combinatie met het verbod op gratis plastic verpakkingen in 2024 voor voedsel dat kant-en-klaar meegenomen wordt, moet het zwerfafvalprobleem drastisch verminderen. Wegwerpkoffiebekers mogen in principe nog wel na 2023, maar onder de voorwaarde dat minstens 75 procent wordt gerecycled. Is dit niet mogelijk? Dan is het enige alternatief afwasbare mokken.

Hoe moet dat nu op kantoor?

De wegwerpbekertjes zijn in 2023 dan wellicht niet meer naast het koffiezetapparaat te vinden, maar er wordt nog steeds koffie gedronken. Er zullen dus alternatieven nodig zijn. Er wordt dan al snel gedacht aan een stenen mokken voor koffie en Dopperflessen voor water, maar is dit ook beter voor het milieu? Als hiervoor de tien jaar oude vaatwasser op kantoor extra moet draaien, mag de baas wel aan de slag gaan met energieleverancier vergelijken. Een stenen mok of reisbeker gebruiken is enkel zuiniger wanneer deze niet onder de stromende warme kraan wordt afgewassen of als het in een moderne, zuinige vaatwasser wordt gezet. Nog beter is het om de mok tussendoor niet om te spoelen of het enkel te spoelen met koud water. Zo geniet iedereen op kantoor van zijn x aantal kopjes koffie per dag met een schoon geweten.

Het reduceren van wegwerpplastic in Nederland

Koffiebekertjes vormen een flinke belasting voor het milieu. Zelfs de ‘groenere’ bekertjes die uit papier bestaan hebben vaak een plastic laagje aan de binnenkant. Meestal worden de bekertjes slechts een keer gebruikt om vervolgens in de afvalbak te belanden. Andere belanden niet in de afvalbak, maar komen op straat terecht. Maatregelen als deze zijn beslist niet nieuw. Zo werd vorig jaar ook plastic roerstaafjes en bestek verboden. Daarnaast kan men zijn kleine plastic flesjes sinds vorig jaar inwisselen voor statiegeld. Eind 2022 zal er ook statiegeld op blikjes komen te staan en in 2023 zeggen kantoren hun wegwerpkoffiebekertjes dus vaarwel. De hoop is dat Nederland met deze maatregelen in 2026 in het terugbrengen van wegwerpplastic een afname van 40 procent heeft gerealiseerd.