Deze ambitie is vrijdag 2 september 2011 neergelegd in het Verbond van Den Bosch. Dit is het sluitstuk van de werkzaamheden van de Commissie-Van Doorn. Deze moest in opdracht van Gedeputeerde Staten tot een advies komen over de toekomst van de intensieve veehouderij. Behalve de retailers onderschrijft een brede vertegenwoordiging vanuit agribusiness, brancheorganisaties, overheid en maatschappelijke organisaties de filosofie die het verbond uitdraagt.

Antibioticavrij
Met hun handtekening verbinden de ondertekenaars zich aan een reeks concrete maatregelen die ze de komende acht jaar moeten uitvoeren. Als eerste wordt een halt toegeroepen aan het preventief gebruik van antibiotica. Vanaf 1 januari 2012 krijgen dieren alleen nog antibiotica als ze ziek zijn. Ook geldt vanaf die datum een zwarte lijst, met daarop antibiotica die om redenen van volksgezondheid niet langer in de veehouderij gebruikt mogen worden.

Gefaseerde aanpak
In een later stadium treden bindende afspraken over sluitende grondstoffen- en afvalkringlopen in werking. Deze gefaseerde aanpak biedt de diverse schakels binnen de vleesketen ruimte om op een gelijkmatige wijze hun processen te verduurzamen. Alle maatregelen en processtappen maken deel uit van een integraal ketenkwaliteitssysteem dat een substantieel basisniveau aan duurzaam vlees garandeert. Alle ketenschakels (van grond tot mond) dienen minimaal aan dat niveau te voldoen.

Ketenbenadering
‘Het werkelijk baanbrekende in de voorstellen is de ketenbenadering’, benadrukt commissievoorzitter Daan van Doorn. ‘Waar partijen voorheen afwachtten wie de eerste stap zou zetten, is nu een vertrouwenwekkende visie neergelegd die de steun heeft van het bedrijfsleven, belangenorganisaties, overheden en ngo’s. Dit toont niet alleen aan hoe breed het draagvlak is, maar ook hoe sterk de urgentie wordt gevoeld.’

Perspectief veehouderij
‘Niet alle veehouders zullen de stap naar ‘zorgvuldig intensief’ kunnen maken’, erkent Van Doorn. ‘Maar voor de resterende veehouders biedt het juist een aantrekkelijker perspectief. Zowel economisch, door het hoogwaardiger product dat ze kunnen gaan leveren, als maatschappelijk, vanwege de waardering die ze lange tijd hebben moeten ontberen.’ Met het Verbond van Den Bosch is een niet-vrijblijvende beweging ingezet die zich richt op de toekomstige boer in een duurzame keten.

Partners in het Verbond van Den Bosch
De volgende partners nemen deel van het Verbond van Den Bosch: Jumbo Supermarkten, Albert Heijn, Plus Supermarkten, C1000, MCD Supermarkten, Sligro Food Group, Coop Supermarkten, Spar, Vomar, Deen Supermarkten, Dekamarkt, Dirk van den Broek, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Poiesz Supermarkten, Boni-Markten, VION Food Group, VanDrie Group, Plukon Royale, Nutreco, Agrifirm, De Heus Voeders, LTO-Nederland, ZLTO, NVV, Brabants Landschap en Provincie Noord-Brabant.

Over de Commissie-Van Doorn
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant riepen eind 2010 de Commissie-Van Doorn (eerder aangeduid als de Topcommissie) in het leven, met als opdracht zich ‘vanuit de context van de gehele agrofoodsector te buigen over de verduurzaming van de gangbare veehouderij in Brabant’. De bevindingen van de commissie moesten uitmonden in een versnellingsagenda voor de veehouderij die concreet aangeeft hoe de sector zich de komende jaren duurzaam dient te ontwikkelen.

Ze kreeg de opdracht zich ‘vanuit de context van de gehele agrofoodsector te gaan buigen over de verduurzaming van de gangbare veehouderij in Brabant’. De bevindingen van de commissie moesten uitmonden in een versnellingsagenda voor de veehouderij die concreet aangeeft hoe de sector zich de komende jaren duurzaam dient te ontwikkelen.
Samenstelling commissie: Daan van Doorn, Marijke Vos, Ab Klink, Ad Hectors, Rogier Arntz, Pieter Winsemius, Jeroen Naaijkens, Felix Rottenberg, Martin Scholten.