Tachtig bekende Nederlanders en duizenden burgers roepen deze dierendag alle Nederlanders op om samen een einde te maken aan de bio-industrie. De oproep is een initiatief van stichting Varkens in Nood, die vandaag precies 25 jaar bestaat.

De brief van Varkens in Nood is geschreven in samenwerking met Rutger Bregman. De actie wordt gesteund door tachtig bekende Nederlanders, waaronder Henny Huisman, Paulien Cornelisse, Freek de Jonge, Georgina Verbaan en Fatima Moreira de Melo. De oproep staat in vier landelijke kranten, is te horen op de radio en is zichtbaar op posters in meerdere grote steden.

Crisis in de veehouderij

De veehouderij verkeert in zwaar weer; de stikstofcrisis leidt waarschijnlijk tot de uitkoop en hervorming van veebedrijven rond natuurgebieden. Boeren voelen zich klemgezet en protesteren massaal. Het gebrek aan dierenwelzijn in de intensieve veehouderij is ook al jaren een bron van maatschappelijke zorg. Recent onderzoek toont aan dat 60 procent van de bevolking een verbod wil op de intensieve veehouderij. Toch houdt diezelfde bevolking de bio-industrie in stand door de consumptie van goedkoop vlees en goedkope zuivel.

Frederieke Schouten, dierenarts en directeur Varkens in Nood: “De boeren en vooral de dieren hebben perspectief nodig. We weten al jaren dat onze omgang met dieren anders moet. De huidige landbouwtransitie is hét moment voor verandering. Vind je dat varkens niet in een krappe kooi thuishoren? Dat dieren buitenlucht nodig hebben? Dat geen enkel dier op kaal beton mag leven? Besluit dan vandaag om er niet langer aan bij te dragen: koop nooit meer vlees of zuivel met minder dan drie sterren en eet vaker plantaardig. Samen geven we de dieren én de boeren een mooiere toekomst.”

25 jaar Varkens in Nood

Op dierendag 1997 plaatsten schrijver J.J. Voskuil en jurist Hans Baaij een protestadvertentie in de krant nadat 11 miljoen varkens werden afgemaakt tijdens de grootste Nederlandse uitbraak van varkenspest. De regering werd opgeroepen om een einde te maken aan de bio-industrie. Duizenden burgers ondertekenden de oproep. Het werd de oprichting van Varkens in Nood.

Vanwege het vijfentwintigjarig bestaan herhaalt Varkens in Nood dit jaar die eerste actie. Opnieuw hebben duizenden mensen zich aangesloten.