Wageningen University & Research (WUR) is voor de vijfde achtereenvolgende keer de meest duurzame universiteit volgens de UI GreenMetric 2021 van de 956 deelnemende universiteiten. Rijksuniversiteit Groningen is dit jaar geëindigd op de derde plaats. Vorig jaar was dat een gedeelde 7de plaats. Universiteit Leiden prijkt nu op de 7de plaats (samen met drie andere universiteiten) en stijgt daarmee 1 plek. Daarmee staan opnieuw drie Nederlandse universiteiten in de top 10.

Rector Magnificus Arthur Mol van de WUR nam de prijs virtueel in ontvangst en gaf aan heel blij te zijn met het behaalde resultaat, maar verwacht meer concurrentie: “Het wordt tijd dat een andere universiteit het stokje overneemt! We dagen andere universiteiten uit grote stappen te zetten naar een duurzamere wereld.”

Tilburg University grootste stijger

In slechts een jaar tijd heeft Tilburg University haar ranking verbeterd van 221e naar 80e, waardoor het de titel ‘Most Sustainably Improved University’ heeft verdiend. Marieke de Kort (programmanager Duurzaamheid) nam namens Tilburg University digitaal de award voor ‘Most Sustainably Improved University’ in ontvangst. Jantine Schuit Vice Rector Magnificus van Tilburg University reageert namens het college van bestuur: “ We zijn trots op de snelle stijging op het gebied van duurzaamheid. We hebben deze award te danken aan het programma ‘Towards a Sustainable University’. Ook de komende jaren is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt in onze strategie. We zien de award als een aanmoediging om door te gaan en te blijven investeren in een duurzame universiteit. Onze ambitie is om nog verder te stijgen naar de top. ”

Internationaal netwerk

Aan de ranking van de Universitas Indonesia, die sinds 2010 bestaat, deden dit jaar 956 universiteiten uit meer dan 80 landen mee. Universiteiten vullen niet alleen de vragenlijst voor de ranking in, gedurende het jaar worden ook workshops en bijeenkomsten gehouden. Zo is een uitgebreid internationaal netwerk ontstaan. GreenMetric heeft daarbij – noodgedwongen door de coronapandemie – de switch gemaakt naar digitaal. Hierdoor kunnen veel duurzaamheidscoördinatoren ervaringen uitwisselen zonder ver te hoeven reizen.

De UI GreenMetric is vooral gericht op de ‘groene duurzaamheid’ en daardoor te koppelen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Bekijk hier de volledige lijst.

De top 10