Universiteit Leiden stopt samenwerkingen met ‘partners uit de fossiele industrie die zich niet aantoonbaar inzetten voor het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs, tenzij het project als expliciet doel heeft hieraan positief bij te dragen’. De universiteitsraad wil het voorgenomen beleid verder aanscherpen. Dat staat in een voorstel van het college die maandag in de universiteitsraad werd besproken. Het college wil wel samenwerken met fossiele bedrijven die zich ‘aantoonbaar inzetten voor het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs’. Het Leids Universitair Weekblad Mare rapporteert hierover. 

De afweging om in zee te gaan met een bedrijf wordt gemaakt door een ‘toetsingscommissie op basis van nog te ontwikkelen criteria of de beoogde bijdrage aan de klimaatdoelstellingen de samenwerking rechtvaardigt’. Lopende projecten met de fossiele sector die niet aan de klimaateisen voldoen worden nog wel afgerond.

De verklaring van het college is opgesteld naar aanleiding van het debat dat op 27 september in Leiden werd gevoerd over het mogelijk schrappen van samenwerking met de fossiele sector. Eind november bezette actiegroep End Fossil twee lokalen in Lipsius om het college aan te sporen de banden met de fossiele industrie helemaal te verbreken.

De universiteit is niet van plan om zo ver te gaan, maar wil bedrijven met een soort klimaatmeetlat gaan beoordelen. Dat is problematisch, geeft het college zelf toe: er bestaat namelijk nog ‘geen algemeen geaccepteerde methode voor het evalueren van de bijdrage van onderzoeksprojecten aan de doelen van Parijs’. De universiteit wil mogelijk de zogeheten Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU als toetsingskader gaan gebruiken.

Het college schetst in het voorstel de gevolgen van het nieuwe beleid. De universiteit accepteerde bijvoorbeeld in 2022 een schenking van 100.000 dollar van Aramco, het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië, bedoeld voor onderzoek op het gebied van Arabische geschiedenis en cultuur. Zo’n schenking zou nu ‘zeer waarschijnlijk’ niet meer mogelijk zijn. ‘Dit project wordt dit jaar afgerond en niet verlengd.’

De samenwerking met het Franse Total Energies in ‘onderzoek naar quantum-algoritmen zal een casus voor de toetsingscommissie worden’.