Het Living Planet Rapport gebruikt twee indices om de gezondheid van de aarde te meten. De eerste is de Living Planet Index, die de biodiversiteit meet. De tweede index, ‘de Ecologische Voetafdruk’, meet hoeveel vierkante meter (aan landbouwgrond, bossen en oceanen) we gemiddeld per persoon nodig hebben om in onze dagelijkse behoefte te kunnen voorzien. Uit het rapport blijkt dat de twee landen met de grootste ecologische voetafdruk de Verenigde Arabische Emiraten (11,9 ha) en de Verenigde Staten (9,6 ha) zijn. Afghanistan heeft de kleinste voetafdruk (0,1 ha). Europa heeft een voetafdruk van gemiddeld circa 5 ha per persoon. De Nederlander gebruikt 4,4 heeft ha voor zijn leefstijl. Dit, terwijl er per wereldburger slechts 1,8 hectare op aarde beschikbaar is.

“Het is de hoogste tijd om te kiezen voor duurzaamheid. Op dit moment gebruiken we al een kwart meer aan natuurlijke hulpbronnen dan dat de aarde aan kan.”, aldus Jim Leape, directeur-generaal van WWF International. “Het goede nieuws is, dat we weten waar we moeten beginnen, en wel bij ons
energiegebruik. De manier waarop we energie opwekken en verbruiken neemt bijna de helft in van onze voetafdruk op deze aarde. Met de juiste keuzes op dit vlak zijn snelle verbeteringen te maken. De benodigde technologie is al voor handen.”

Het WNF werkt nauw samen met bedrijven, consumenten en overheden om dit in de praktijk te brengen. Zo verhuisde het WNF in Nederland deze zomer naar het eerste CO2-emissievrije gebouw in Europa. Een kantoorgebouw, volledig opgetrokken uit duurzame materialen en zonder radiatoren of airconditioning.