De groeiende bezorgdheid van consumenten en ambitieuze overheidsmaatregelen leiden tot een stijgende vraag naar duurzaamheids- en ESG-oplossingen in Europa, zo blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat vandaag is gepubliceerd door de Information Services Group (ISG) , een toonaangevend internationaal onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in technologie.

Uit het duurzaamheids- en ESG-rapport ISG Provider Lens™ 2023 blijkt dat de wereldwijde markt voor duurzaamheids- en ESG-oplossingen en -diensten op koers ligt om te groeien van ongeveer EUR 50 miljard in 2022 naar ruim EUR 100 miljard in 2030.

“Bedrijven erkennen steeds meer het belang van duurzaamheid om het vertrouwen en de loyaliteit van milieubewuste consumenten te winnen”, zegt Andreas Fahr, ISG-partner in Europa. “Met de hulp van dienstverleners vinden bedrijven manieren om hun duurzaamheidsinspanningen te vergroten en transparant te communiceren.”

De snelle escalatie van de energiekosten in heel Europa heeft veel organisaties ertoe aangezet de consumptie te verminderen en heeft de mogelijkheid gecreëerd om te beginnen met het aanpakken van decarbonisatie-inspanningen, aldus het ISG-rapport. De betrouwbaarheid en zekerheid van de energievoorziening zijn onder meer toezicht komen te staan, wat heeft geresulteerd in een vruchtbare markt voor digitale oplossingen die helpen bij het beheren van de energie-infrastructuur en het verbruik, aldus het rapport.

Als het gaat om het definiëren van de rol van duurzaamheid bij het opbouwen van toekomstige economische groei, heeft de Europese Unie een duidelijke boodschap gestuurd naar investeerders en dienstverleners, aldus het ISG-rapport. De Europese Green Deal is een veelomvattend programma geïnitieerd door de Europese Commissie met als overkoepelend doel de EU tegen 2050 koolstofneutraal te maken. In het ISG-rapport wordt opgemerkt dat het programma tegen 2030 meer dan 1 biljoen euro aan geplande investeringen omvat in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie maatregelen en andere gebieden.

Tegen 2026 zal meer dan 60 procent van de EU-bedrijven verplicht zijn om bepaalde duurzaamheids- en ESG-gegevens in specifieke formaten extern te gaan rapporteren. Omdat digitale diensten van cruciaal belang zullen zijn voor deze transformatie, zullen delen van deze financiering hun weg vinden naar aanbieders van die diensten, aldus het ISG-rapport.

“Het verhoogde milieu- en sociale bewustzijn van Europa maakt het de thuisbasis van enkele van de meest ambitieuze organisaties op het gebied van duurzaamheid”, zegt Jan Erik Aase, partner en wereldleider van ISG Provider Lens Research. “Veel bedrijven gaan verder dan het naleven van de regelgeving en proberen duurzaamheidspremies en differentiatie te verkrijgen voor sterkere financiële resultaten.”

Het rapport onderzoekt ook hoe ratings en benchmarkingdiensten een cruciale rol spelen bij het stimuleren van ESG-initiatieven door het bieden van gestandaardiseerde beoordelingen.

Het ISG Provider Lens™ Duurzaamheids- en ESG-rapport 2023 voor Europa evalueert de capaciteiten van 106 aanbieders in vijf kwadranten: Strategie- en Enablement Services, Technologieoplossingen en Implementatiediensten – IT, Technologieoplossingen en Implementatiediensten – OT, Dataplatforms en Managed Services, en Beoordelings- en benchmarkingdiensten.

Het rapport noemt Accenture, Cognizant, HCLTech, IBM, Infosys, TCS en Wipro als leiders in elk vier kwadranten, terwijl Capgemini, Deloitte, LTIMindtree en PwC elk in drie kwadranten als leiders worden genoemd. EcoVadis, Hitachi Digital Services, SAP, Siemens en T-Systems worden elk in twee kwadranten genoemd als leiders, terwijl Bain & Company, BCG, Bloomberg, CDP, CGI, Cority, Deutsche Telekom GK, ERM, ESG Book, EY, FactSet, ISS ESG, Moody’s ESG, MSCI, LSEG Data & Analytics, S&P Global, Schneider Electric, Sustainalytics, T-Systems/Detecon, VelocityEHS, Wolters Kluwer en WSP worden elk in één kwadrant als leiders genoemd.

Bovendien worden Hitachi Digital Services, Intelex, NTT DATA, RepRisk en Tech Mahindra genoemd als Rising Stars – bedrijven met een “veelbelovende portefeuille” en “groot toekomstpotentieel” volgens de definitie van ISG – in elk één kwadrant.