De winnaars van de Campercontact Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Camperlocaties spelen in toenemende mate in op duurzaamheid. Om deze trend te ondersteunen, reikt Campercontact dit jaar voor het eerst de Duurzaamheids Award uit. Camperplaats De Weitens in Valkenswaard is door een vakjury verkozen tot de Nederlandse winnaar.

De jury was onder de indruk van de diversiteit aan duurzame activiteiten die hier zijn opgezet. Het opvangen en hergebruiken van hemelwater, het verkopen van lokale producten om de lokale economie te steunen, het opzetten van een educatief insectenpad en samenwerken met de gemeente vond de jury slim en duurzaam.

De vakjury van de Duurzaamheids Award bestaat uit Marieke van Dijl, programmaleider duurzaamheid van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) en Melanie en Mariëlle Masseurs van CamperHomie (motiveert kampeerders duurzamer te reizen). De jury beoordeelde locaties op onder andere besparing van energie of water, het scheiden van afval, vergroenen van de organisatie, maatschappelijke bijdrage en biodiversiteit.

Duurzame initiatieven van andere locaties zijn onder andere warmte terugwinnen uit een ventilatiesysteem, groene daken, aanplanten van bomen, grijs water recyclen tot biologische compost en schoonmaakprojecten in de regio.

Uit onderzoek dat Campercontact in april uitvoerde blijkt dat duurzaamheid is een belangrijk thema voor 58% van de ondervraagden. Rondslingerend afval is met 68% dan ook de voornaamste ergernis op een camping of camperplaats. Van deze groep heeft 78% zonnepanelen op de camper en 69% is fanatiek met het scheiden van afval.