83% van de transportbedrijven in Europa wil in hun wagenpark overstappen op elektrische voertuigen (EV) of alternatieve brandstoffen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van AddSecure. De belangrijkste drijfveren voor de overgang naar een duurzamer wagenpark zijn de duurzaamheidsdoelstellingen van de bedrijven en de eisen van klanten. De studie identificeerde echter ook vier belangrijke uitdagingen waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd bij het maken van de verschuiving: range anxiety, gebrek aan oplaadpunten, zware batterijen en hoge kosten van EV’s. Uitdagingen die kunnen worden overwonnen met slimme technologie.

Uit een nieuw onderzoek van AddSecure, een toonaangevende Europese leverancier van veilige IoT-connectiviteitsoplossingen, blijkt dat vier van de vijf (83%) Europese transportbedrijven bereid zijn om in hun wagenpark over te stappen op elektrische voertuigen of alternatieve brandstoffen, of beide als de omstandigheden dat toelaten.

Uit het pan-Europese onderzoek blijkt dat één op de vier (26%) transportbedrijven duurzaamheid als de belangrijkste factor beschouwt om over te willen stappen op een klimaatvriendelijker wagenpark. Meer dan één op de vijf (23%) zegt dat eisen van klanten de belangrijkste drijfveer voor de overgang is.

“Deze bevindingen tonen aan dat er meer moet worden geïnvesteerd in technologie en infrastructuur om de overgang naar duurzame vloten in Europa te ondersteunen, zowel om te voldoen aan de eisen van de vervoersbedrijven als om te kunnen voldoen aan de eisen van hun klanten. Zonder dergelijke investeringen zullen transportbedrijven moeite hebben om deze uitdagingen te overwinnen en te voldoen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke transportoplossingen”, zegt Claes Ödman, President Smart Transport bij AddSecure.

Meer dan twee derde (70%) van de Europese transportbedrijven zegt dat de bezorgdheid over de beperkte actieradius van een voertuig (range anxiety) een belangrijke uitdaging is. Het gebrek aan oplaadpunten langs de wegen wordt ook genoemd als een zorg voor meer dan drie op de vijf 65%, terwijl zowel het zware gewicht van de batterijen als de hoge kosten van EV’s door de meerderheid (50%) als uitdagingen worden genoemd.

“Bij AddSecure begrijpen we de uitdagingen waarmee transportbedrijven worden geconfronteerd bij hun overgang naar duurzame wagenparken. Daarom zetten wij ons in om innovatieve, slimme oplossingen te bieden die deze uitdagingen helpen overwinnen en de overstap naar elektrische voertuigen en voertuigen op alternatieve brandstoffen voor een duurzamere toekomst ondersteunen”, zegt Ulrika Allén, VP Products and Technology, Smart Transport bij AddSecure.

Over het onderzoek

Deze enquête werd uitgevoerd tussen oktober en november 2022. De pan-Europese enquête omvatte 17 vragen en werd gedeeld met klanten in 10 landen. In totaal hebben ongeveer 300 klanten deelgenomen.